Три генерације Ђерића у повртарству
28/02/2018

Три генерације Ђерића у повртарству

У домаћинству Милоша Ђерића у Севојну у засеоку Младово, које се већ четири деценије успешно бави повртарством одржан је данас састанак севојничких пољопривредника са државним секретаром у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељком Радошевићем. Скупу на коме су теме биле субвенције и начини на које би Министарство могло пружити конкретнију и већу подршку ужичким али и севојничким воћарима, повртарима, сточарима присуствовали су и Градоначелник Ужица Тихомир Петковић са сарадницима као и представници Градске општине Севојно.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић са домаћином Милошем Ђерићем у Севојну

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да је долазак државног секретара из Министарства пољопривреде у Севојно значајан јер су најпознатији севојнички пољопривредници који су присуствовали састанку имали прилику да у непосредном разговору са њим добију информације из прве руке о свим питањима у вези којих су имали недоумице или у вези којих нису имали праве информације.

Син Милоша Ђерића у једном од пластеника у коме узгајају лук

Један од познатијих севојничких повртара и домаћин ове посете Милош Ђерић је истакао да се ово газдинство повртарством бави генерацијски те да овде већ трећа генерација Ђерића узгаја повртарске културе.

Домаћинство Ђерића до сада није користило ни градске ни републичке субвенције али по речима Ђерића ове године свакако намеравају да конкуришу и код Града и код Министарства за средства намењена за семена, ђубриво, хемију затим фолије и системе за заливање али и машине које треба зановити.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић је истакао да је веома битно то што је локална самоуправа препознала пољопривреду као веома важну грану привреде за нашу земљу и да је на овом састанку који је био изузетно квалитетан омогућено пољопривредницима да сазнају све оно што их је интересовало а у надлежности је Министарства пољопривреде и нагласио да ће и ове године Министарство обратити пажњу на младе пољопривреднике чије ће пројекте субвенционисати.

Радошевић је рекао да је министарство пољопривреде у протеклој години имало неколико мера које су у потпуности погодиле циљ, а да је најбоља међу њима мера подршке младим пољопривредницима где је одобрено 667 захтева и издвојено готово 460 милиона динара.

„То је једина мера у министарству за коју се средства дају унапред, подразумева 75 одсто учешћа државе и верујем да ће ове године имати још веће интересовање, издвојили смо и доста више средстава“, рекао је Радошевић и додао да је исто тако популарна прошлогодишња мера субвенционисања трактора воћара, која је, како каже секретар, превазишла сва очекивања и за коју је поднето око 2300 захтева, одобрено око 1400, а већ исплаћено око 1200.

„Ту смо премашили предвиђена средства буџетом, али знамо да без савремене механизације не можемо очекивати напредак наше пољопривреде“, казао је Радошевић.

Севојнички пољопривредници у разговору са државним секретаром Жељком Радошевићем и руководством града Ужица

Пољопривредни произвођачи су добили конкретне одговоре и на питања о премијама за млеко које Република даје, о задругама, начину коришћења средстава из предприступних фондова за развој пољопривреде (IPARD) али о другим темама које су их интересовале.