Традиционално, пријем за добровољне даваоце крви
14/06/2024

Традиционално, пријем за добровољне даваоце крви

14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви и ове године обележен је пријемом за даваоце са подручја града Ужица и ученике који су писали и цртали на тему добровољног давалаштва. Пригодне поклоне, уручила им је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“О самом значају давања крви и постојања давалаца у великом броју не треба говорити много, довољно је рећи да тај чин спашава живот, а то је, сложићете се, оно највредније што имамо и што морамо сачувати. Ужичани су добро познати по својој хуманости, солидарности и спремности да помогну када је то потребно. Свест о добровољном давалаштву код нас је на високом нивоу и за то можемо захвалити ангажовању волонтера нашег Црвеног крста, Службе за трансфузију Опште болнице Ужице и наравно вама, који осим што редовно дајете драгоцену течност, то преносите и на генерације које долазе.

Живимо у веома изазовним временима, често суочени са изненадним ситуацијама, на које смо до сада успешно одговарали и на које ћемо, сигурна сам и у будућности, одговорити на прави начин, јер ви добровољни даваоци, а пре свега храбри и хумани људи наша сте највећа снага и мотив”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, уз честитке свим даваоцима поводом њиховог дана.

Захвалност давоцима изразила је и др Ивана Филиповић из Службе трансфузије ОБ Ужице, истакавши да ус то храбри људи, чистог срца и велике душе.

“Ово је прилика да се захвалимо свима вама али и да се подигне свест и да са значајем давалаштва упознамо оне који то не знају. Да би један здравствени систем функционисао добро потребно је пре свега да имамо довољне количине крви. То је једини лек који не можемо на други начин да набавимо, осим у сардњи са даваоцима. Хвала целом тиму људи окупљеном око истог циља, спашавања живота. У том тиму су даваоци, Удружења , појединци, Црвени крст и Служба за трансфузију, нагласила је др Филиповић.

Михаило Обрадовић председник Комисије добровољних давалаца крви Црвеног крста Ужице честитао је 14. јун Светски дан добровољних давалаца крви, свим даваоцима али и добитницима признања.

“Позивам све од 18 до 65 година да дају крв, јер крв живот значи за некога. Спасити некоме живот је најхуманије дело које човек може да учини”, поручио је Обрадовић.

Традиционално уручени су и пригодни поклони добровољним даваоцима, као и и ученицима најбољих радова на ликовном и литерарном конкурсу, који се расписује сваке године овим поводом.