Традиционални матурантски плес на Градском тргу
17/05/2019

Традиционални матурантски плес на Градском тргу

Данас тачно у подне, на Градском тргу, у традиционалним  црним и наранџастим мајицама, опремљени кишобранима и пиштаљкама, ужички матуранти заједно са својим вршњацима широм Европе и света заплесали су Штраусов квадрил.

867 матураната из седам Ужичких средњих школа је пре тога продефиловало Улицом Димитрија Туцовића у пратњи великог броја суграђана.

Матурантска парада је пројекат који је 2001. године први пут реализован у Словенији. Из године у годину број учесника се повећава, а ужички матуранти су 2009. први пут учествовали у овој манифестацији.

Најмасовнијим синхронизованим плесом на свету, на симболичан начин је обележен улазак ове генерације матураната у свет одраслих.

Председник скупштине града Ужица Бранислав Митровић обратио се матурантима, пожелевши им успешан завршетак средњошколског образовања и много успеха и радости у њиховом даљем школовању и животу и додао:”Ви, као и ваши вршњаци широм Србије, широм целе Европе, данас плешете матурантски плес, али можете бити поносни на све оне вредности, особености и оригиналности града Ужица и сутра, када кренете на факултете, када кренете у живот, негујте и понесите са собом ужичке вредности, али оно што желим да вам поручим надоградите те ужичке вредности са новим  дипломама, знањима, умећима и вештинама и вратите се једног дана у свој град. Ужице то очекује од вас, потребни сте Ужицу“.