Традиционална сеча Бадњака
06/01/2020

Традиционална сеча Бадњака

Представници Града Ужица традиционално, сваке године у другој месној заједници, секу Бадњак. Домаћин сече ове године било је домаћинство Слободана Драгутиновића из најудаљеније ужичке месне заједнице Мокра Гора.

Бадњак, који ће до вечерас стајати испред Градске куће, а потом бити наложен испред цркве Св. Ђорђа, одсечен је уз молитву, пшеницу и вино како то обичаји налажу.

“Врло је важно да, у време када се промовишу неке друге и другачије моралне вредности, негујемо традицију и обичаје везане за нашу веру. Ватра бадњака треба да нас огреје и научи да се радујемо животу, баш као што је то било у Витлејемској пећини када је рођен Христос.

Бадњак и Божић су ту да обједине породицу. У томе је сушина празновања Божића. Срби итекако воле да учествују у празновању Божића да би празновали мир јер је он најпотребнији не само породици него и сваком граду, земљи па и целом свету“, објашњава суштину празника протојереј Владимир Дуканац, старешина Цркве Светог Ђорђа у Ужицу.

Протојереј Владимир Дуканац, старешина Цркве Светог Ђорђа у Ужицу

“Бадњи дан и Божић дочекујемо у време тешких дешавања за СПЦ у Црној Гори и управо зато би ови празници требало да нас уједине, а не да нас деле. Када је реч о одбрани СПЦ у Црној Гори, и даље је то већинско српско становништво, а сада су у прилици да се боре за очување цркве заједно са нама из Србије, и свих делова где живе Срби. Ми Ужичани дајемо им пуну подршку у ономе што чине да на миран начин сачувају имовину СПЦ“, поручио је ужички градоначелник Тихомир Петковић.

Након сече Бадњака градоначелник Ужица, Тихомир Петковић поделио је божићне поклоне малишанима засеока у коме живи породица Драгутиновић.

Бадњак је донет и постављен испред Градске куће у присуству свештенства ужичке цркве који су уз традиционалне српске обичаје који се везују за Бадњи дан, освештали Бадњак.

Извор: ZoomUE/Град Ужице