"Традиција Нова" од 19. до 25. октобра у Ужицу
18/10/2021

“Традиција Нова” од 19. до 25. октобра у Ужицу

Ужице ће по трећи пут од 19. до 25. октобра бити домаћин Етно-самита Традиција Нова, манифестације која окупља теоретичаре и практичаре који током седам дана кроз оквире радионица, конференција и фестивалских извођења промишљају будућност традиционалне песме и игре.

Уз захвалност што су организатори управо Ужице изабрали за место где ће се манифестација одржати и ове године, заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић пожелео је добродошлицу свим учесницима.

“Сигуран сам да су организатори са разлогом одабрали баш Ужице за домаћина манифестације која има озбиљну мисију, да повеже прошлост и традицију са садашњошћу и будућношћу. У прилог томе говори чињеница да у нашем граду веома успешно живе фестивали Лицидерско срце, Бијенале Сува игла, ЈПФ, Жестивал, Злакушка колонија. Ужице је и град фолклора, а ужички крај обилује и богатим културно историсјким наслеђем. Ми ћемо сигурно и овог пута бити добри домаћини свим учесницима, а наши суграђани уживаће у свим планираним садржајима”.

Владимир Декић директор Ансамбла КОЛО каже да је вођен идејом будућности, овогодишњи програм конципиран као спој традиционалног и савременог.

“Публика ће имати прилику да се упозна са репертоаром ансамбла Libercuatro, као и са умећем вишеструко награђиваног маестра Петра Марића који ће извести светски популарна дела у аранжману за електронску хармонику. Публика ће такође имати прилику да погледа представу “Боли коло” као и плесну представу “Слово љубави”. Публику на великој сцени Народног позориштра очекује и заједнички концерт Ансамбла КОЛО и Ансамбла СЛУК из Словачке”.

“Овогодишња радионица инспирисана је песмом „Смрт Омера и Мериме“. Представа настала током радионице ове године ће први пут изаћи из уобичајене „сцене кутије“ и смело освојити целокупну сцену Народног позоришта Ужице.  Национална научна конференција у оквиру Етно-самита Традиција Нова у организацији Ансамбла КОЛО и Института за етнологију и фолклористику из Загреба окупиће бројне стручњаке у области извођачких уметности који ће током пет дана промишљати и анализирате путеве развоја традиције и њеног баштињења”, додаје Декић.

Организатори наглашавају и да ће због епидемиолошке ситуације програм бити доступан и путем интернета на страницама манифестације и друштвеним мрежама, а по први пут поред директних и одложених преноса  на програму ТВ5 сваког дана од 19. до 25. октобра биће емитована Хроника Етно-самита Традиција нова.  Свечано отварање заказано је за уторак 19. октобар у 19 часова у Свечаној сали Градске куће.