"Тесла на Ђетињи" од 7. до 9. јула
05/07/2024

“Тесла на Ђетињи” од 7. до 9. јула

У организацији Удружења “Тесла на Ђетињи” од 7. до 9. јула одржава се истоимена манифестација, која се ове године организује у оквиру програма “Ера културе”. Врата Хидроцентрале “Под градом” биће отворена за све Ужичане и посетиоце током трајања манифестације, али и предстојећих МОСИ.

Драган Филиповић из Удружења “Тесла на Ђетињи” позвао је Ужичане свих генерација да и ове године својим присуством подрже манифестацију, која промовише најзначајнију туристичку локацију, коју Ужице има.

“Програм почиње у недељу 7. јула изложбом слика са претходних ликовних колонија. Наши академски сликари урадили су петнаестак добрих слика, а ове године сликаће Гордана Јаневска из Северне Македоније, Валентина Тодорић ужичка сликарка и наш Драган Тасић. Важно је нагласити да су врата Хидроцентрале “Под градом” отворена за све суграђане и псоетиоце и да ће они моћи да је обиђу у пратњи кустоса Заге Никитовић. Такође, у понедељак 8. јула уз отворена врата, моћи ће да присуствују дмеонстрацији рада Теслиног трансформатора и теслиног јајета у коме је заправо садржана суштина његове мисли о наизменичној струји.  Др Горан Марјановић, редовни учесник манифестације, одржаће округли сто “Тесла, живот и рад”, а у 18 часова отварамо изложбу “Знаменити Ужичани градитељи хидроцентрале под градом, јер ред је да се знају имена тих људи. У 18. 30 часова планирана је итерактивна радионица за најмлађе са Урошем Петровићем”, истако је Филиповић уз позив најмлађим Ужичанима да испрате “Мозгаоницу за бољи свет”, након чега ће уследити концерт младог ужичког бенда Ten Stings.

Трећег дана, у понедељак 9. јула, отворена врата 10 до 21 сат. У 17 часова уметници ћче завршавати своје радове а др Горан Марјановић имаће округли сто “Значај Хидроцентрале “Под градом”. Од 19. 30 часова уследиће округли сто на тему “Млади и наука”, чији модератор ће бити др Владимир Рековић, који ради у ЦЕРН-у. Од 21 сат планиран је концерт Драгана Илића Шекија.

Зоран Жеравчић, такође члан Удружења “Тесла на Ђетињи” најавио је да ће на иницијхативу тог удружења врата хидроцентрале бити отворена и током трајања МОСИ од 10. до 14. јула.

“Позивамо све суграђане и госте Ужица да искористе прилику и да нарочито са најмлађим члановима домаћинства обићу објекат, који је најзначајнија туристичка и на сваки начин локација коју Ужице има и да покажемо да нам је заиста стало да се она употпуности врати граду на управљање”.

Из овог удружења најавили су и да ће, ако све буде ишло по плану 2. августа на дан када је Хидроцнетрала “Под градом” почела са радом 1900. године, бити откривена биста Малише Атанацковића и промовисан стрип, који је у изради.