Свим ђацима првацима по 15 хиљада динара, свеске и школски прибор
17/08/2023

Свим ђацима првацима по 15 хиљада динара, свеске и школски прибор

Ђаци прваци, којих је према до сада поднетим пријавама за упис, у ужичким школама 663 и ове године могу рачунати на подршку града. Поред свески и прибора, они ће добити и по 15 хиљада динара, што је износ за 5 хиљада динара увећан у односу на прошлу школску годину.

Највећи број ђака првака до сада је уписан у Прву основну школу Краља Петра II. Од укупно 137 ученика у матичну школу ићи ће 133, док ће у издвојено одељење у Стапарима ићи 3 ученика, а у издвојено одељење у Качеру један првак. Следи ОШ “Стари град” са 129 уписаних првака и то 94 у матичнној школи 34 у издвојеном одељењу у Турици и једним учеником првог разреда у издвојеном одељењу школе у Волујцу. У ОШ “Душан Јерковић” уписано је 122 ученика, а у ОШ “Нада Матић” 102 (101 матична школа и 1 школа у Гостиници).

Једину школу у Градској општини Севојно, ОШ “Алекса Дејовић”похађаће 80 првака и то 61 ученик у матичној школи у Севојну, 12 у Крвавцима и 7 у Злакуси. 74 ученика првог разреда уписана су у ОШ “Слободан Секулић”, два ученика наставу ће пратити у издвојеном одељењу у Љубањама а 72 у матичној школи у Крчагову. У ОШ “Богосав Јанковић” Кремна са издвојеним одељењима у Мокрој Гори и Биосци ићи ће 10 правака (издвојена одељења , а у ОШ “Миодраг Миловановић Луне, Каран са издвојеним одељењима у Рибашевини, Трнави, и Луновом Селу њих 8 (Каран 5, Рибашевина 2, Трнава 1).  У матичну школу “Ђура Јакшић” у Равнима није уписан ниједан првак док је у издвојено одељење школе у Дрежнику уписан један ученик.

Како упис званично траје до 1. септембра, може доћи до мањих измена у самом броју ученика првог разреда, који ће у школске клупе сести у петак 1. септембра, уз традиционалне пријеме и прозивке. Сви они првог дана школе добиће свеске и школски прибор за који је из буџета града издвојено око 700 хиљада динара, док ће 15 хиљада динара бити уплаћено на рачуне њихових родитеља по пријему спискова из школа. На овај начин Град ужичким првацима честита полазак у школу и пружа подршку њиховим родитељима.