Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен на Градском тргу
18/11/2021

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен на Градском тргу

На иницијативу ученика и професора Техничке школе “Радоје Љубичић”, а уз подршку Града  на Градском тргу уприличена је акција под називом “Зато не буди слон вежи појас на задњем седишту”. Акција је организована поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Како објашњава Милош Милутиновић професор саобраћајне групе предмета у Техничкој школи “Радоје Љубичић” акција је организована са циљем да се едукује становништво о значају везивања сигурносног појаса.

“Статистички подаци говоре да у Србији 84% људи везује појас на предњем седишту, 20% на задњем седишту. Подаци су значајно бољи него у периоду од пре 10 година, али су још увек доста мањи у односу на земље које најбоље управљају безбедношћу у саобраћају у Европи и свету. Последица тога је да у Србији више од 100 особа годишње погине зато што нису везали сигурносни појас, а посебан проблем је невезивање појаса на задњем седишту”.

“Поред тога што имамо велики број жртава саобраћајних незгода, ту је велики број оних који трајно добију неки од инвалидитета”, подсећа Слободан Грбић члан Градског већа за социјалну политику.

“Због тога нам жеља да заједно са ученицима ТШ ” Радоје Љубичић” оваквим активностима покушамо да смањимо број жртава. Жеља нам је да овај дан не посветимо само жртвама саобраћајних незгода већ да дужну пажњу и захвалност одамо и свим људима који реагују када до незгода дође а то су припадници саобраћајне полиције, здравствени радници, ватрогасци”.

Слободан Шиљковић члан Градског већа за саобраћај истиче да Град активно ради на едукацији становништва, и да је Ужице један од безбеднијих градова.

“Град је купио 650 седишта за свако новорођено дете а Црвени крст професионално одради обуке за родитеље и ниједно седиште нисмо давали нити ћемо дати, док родитељи не прођу ову обуку. Такође, у договору са Агенцијом са безбедност саобраћаја радићемо доста обука почев од деце предшколског узраста па до ученика у средњим школама, где ће им бити показано на косим равнима како то изгледа у случају судара, уколико су под дејством алкохола или психоактивних супстанци. Све анализе показују да је у току ове године највише саобраћајних незгода било услед управљања возилом под дејством алкохола и непрописне брзине. Ми смо и ове године издвојили одређена средства за постављање радара. Да све што радимо даје резулате показују подаци да је рецимо у саобраћајним незгодама у протеклих пет година у Ужицу настрадало 16 лица, а рецимо у Краљеву 70 или Ваљеву 43. Са друге стране у истом периоду у Ужицу је било 800 повређених лица а у Ваљеву 2 100, у Краљеву 1750”.

Ученици ТШ “Радоје Љубичић” надају се да ће оваквим активностима успети да додатно мотивишу, нарочито своје вршњаке, да користе сигурносне појасеве и тако сачувају оно највредније, живот и здравље.