Светски дан Рома обележен у Ужицу
08/04/2021

Светски дан Рома обележен у Ужицу

Међународни дан Рома, 8. април, и ове године у Ужицу обележен је у складу са епидемиолошком ситуацијом. Члан Градског већа за социјалну политику Слободан Грбић састао се са представницима ужичког Удружења Рома и тај састанак био је прилика да се још једном размотри заједничка сарадња и предоче планови за наредни период.

Слободан Васић председник Удружења Рома Ужица

“Захвалио би се једној од најактивнијих локалних самоуправа у Србији која тежи и жели да помогне Ромима на територији града Ужица. Веома смо задовољни сарадњом и подршком коју добијамо”, истакао је Слободан Васић председник Удружења Рома Ужица. Он додаје и да у наредном периоду треба више радити на образовању ромске деце, како би се касније лакше решавао проблем њиховог запошљавања.

Међународни дан Рома који се обележава од 1990. године у знак сећања на одржавање првог Светског конгреса Рома одржаног у априлу 1971. године у Лондону, свим Ромима честитао је и потредседник удружења Кристијан Халиловић.

Потредседник удружења Рома у Ужицу Кристијан Халиловић

“Жао ми је што услед пандемије ковида 19 нисмо у могућности да овај дан обележимо великом прославом како смо то уз подршку Града Ужица чинили претходних година, али се надам да ће се и то ускоро променити”, каже Халиловић.

Уз честитке Ромима поводом овог, за њих важног празника, члан Градског већа за социјалну политику Слободан Грбић истакао је да ће Град наставити да помаже Ромима.

“Трудимо се да саслушамо њихове проблеме и да им изађемо у сусрет. Већина припадника ромске популације су корисници социјалне помоћи. Што се тиче запошљавања, имамо формиран Савет за запошљавање, где је потпредседник Удружења Рома, члан Савета и трудимо се на сваки начин да помогнемо нашим суграђанима. Цела ситуација са пандемијом узрокује да је све отежано, али ћемо се трудити да у неком наредном периоду одговоримо на све захтеве које нам упуте”, додао је Грбић.