Светски дан енергетске ефикасности обележен у Ужицу
06/03/2020

Светски дан енергетске ефикасности обележен у Ужицу

Поводом обележавања 5. марта – Светског дана енергетске ефикасности, Одељење за заштиту животне средине и одрживи развој Града Ужица, са градском већницом задуженом за област заштите животне средине Надом Јовичић, организовало је такмичење у игрању игрице “Играј за енергију” за ученике шестих разреда основних школа.

Ужички основци су 5. марта, одмерили снаге у познавању појмова из теме енергетске ефикасности. Трочлане екипе ученика шестих разреда из шест основних школа, надметале су се у знању, играјући друштвену игру “Играј за енергију”, која је настала у оквиру ГИЗ ДKТИ пројекта “Енергетска ефикасност у зградарству”. Такмичење је организовано у два круга и то на начин да се у првом кругу такмичило свих шест школа, након чега су победници у другом кругу, међусобно одмерили снаге у заједничкој игри. Екипа која је прва стигла до циља била је екипа Основне школе “Нада Матић”, која је као награду добила игрице и мајице, док су чланови другопласиране екипе добили игрице. Све школе које су учествовале у такмичењу су такође добиле неколико игрица за своје ученике.

Током такмичења сва деца су показала одлично знање из области енергетске ефикасности. На овај начин се желео подићи ниво знања и свести грађана о овој, веома важној теми, уз процену да су деца најбољи едукатори, како својих вршњака, тако и својих породица и комшија. Отуда и очекивање да ће се ефекти овог и свих будућих промотивних скупова, тек показати у времену које долази.

Школе које су учествовале на такмичењу су: ОШ „Стари град“, ОШ „Kраља Петра II“, ОШ „Нада Матић“, ОШ „Душан Јерковић“, ОШ „Слободан Секулић“ и ОШ „Алекса Дејовић“.

Такмичење је организовано у простору Градског културног центра у Ужицу.