Свечаном академијом обележен јубилеј, 100 година постојања Удружења Ужичана у Београду
19/06/2023

Свечаном академијом обележен јубилеј, 100 година постојања Удружења Ужичана у Београду

Удружење Ужичана у Београду, обележило је велики јубилеј, 100 година од оснивања, свечаном академијом у Дому војске Србије, у присуству више десетина званица, међу којима су били и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић и председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић.

“Част је данас бити са Ужичанима у Београду, да заједно обележимо век постојања и рада, једног од најстаријих удружења у престоници и најстаријег завичајног удружења у Србији. Честитам вам у име свих Ужичана велики јубилеј са жељом да се и у будућности држите заједно, окупљате и са пуно ентузијазма промовишете свој завичај”,. истакао је заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић.

“Радује нас сваки сусрет са сународницима у Боеграду, сваки ваш долазак у град на Ђетињи, свако помињање Ужица на чијој калдрми је за многе од нас све почело, ваш понос када своје порекло посебно истичете. Сигуран сам да ће тако бити и у годинама које долазе, да ћемо сарађивати и подржавати једни друге  и чувати све вредно што  Ужице баштини. Хвала за могућност да вас поздравим у име свих Ужинама, у име града у којем се људи не цене само по снази, већ много више по оштроумности и духовитости, града у коме је сваки разговор је утакмица у бистрини, закључивању и лепоти реченог. Још једном, срећан вам јубилеј и да увек будемо на линији ужичанственог, посебног и вредног поноса. Ваш град ће увек бити уз вас”, додао је Стојадиновић.

Према речима министра Николе Селаковића, на овај јубилеј треба бити поносан.

“Ратни вихори, кризе, промене идеологија… све то учинило је да има мало онога што може да траје и има континуитет. А када имате једно удружење грађана које се заснива, не на интересу, него на чистој љубави добровољности и када нешто такво траје 100 година, онда то значи да је та љубав заиста велика и да се преноси са генерације на генерацију, а то је љубав према завичају. Као неко ко је рођен у Ужицу, а живи стицајем околности у Београду размишљам често о томе шта је то Ужице дало Београду. Готово да не постоји важнија функција у нашој држави и друштву на којој се није нашао неко из Ужица или ужичког крајха. Од шефа државе, довољно је рећи Милош Велики, а од њега почиње у новом веку готово све, да ли су то председници Влада, министри , епископи наше цркве , генерали, начелници Генералштаба , од четворице војвода један је из нашег краја, Војвода Петар Бојовић”, подсетио је Селаковић, посебно нагласивши да је веома важно да о оваквим личностима и догађајима говоримо и да их генерацијама преносимо.

Председник Удружења Ужичана у Београду Милош Туцовић рекао је да је свечана академија само први у низу догађаја којима ће ово удружење, које поштује и чува традицију, обележити 100 година постојања. У свом обраћању подсетио је на све храбре људи из ужичког краја који су имали снаге и воље да оснују Удружење Ужичана у Београду.

“Надам се да ће нас за сто година бити још више, нарочито младих. Почнимо у новом веку да још више ширимо наше удружење и на наше потомке. Поведимо Београд и свет у њега. Поведимо их у најлепши део Србије и Европе, у еколошки здраву животну средину, заједно и завичајно. Време које долази искористимо најбоље што можемо да нове планове удружења испунимо великим успесима и остварењима и да уз стара остваримо нова пријатељства”.

Велики јубилеј био је и повод да се уруче захвалнице онима који су током година дали велики допринос раду удружења, а међу њима је и Град Ужице.

У Дому Војске Србије изложени су слике, цртежи, уметничке фотографије, као и рукотворине чланова Удружења Ужичана у Београду.