Свечани пријем за учеснике овогодишњег фестивала "Лицидерско срце"
15/08/2019

Свечани пријем за учеснике овогодишњег фестивала “Лицидерско срце”

За учеснике 11. Међународног дечијег фестивала „Лицидерско срце“ данас је приређен пријем у Свечаној сали града Ужица. Фестивал почиње данас у Ужицу и трајаће пет дана, у Ужицу, на Златибору и у Андрић граду у Вишеграду.

 

Пожелевши добродошлицу гостима, градоначелник Тихомир Петковић је изразио наду да ће сви учесници доживати лепе и незаборавне успомене из Ужица:

“Лицидерско срце, по којем овај фестивал носи име, старински је колач који симболише даривање и љубав. Град Ужице је увек подржавао програме који спајају људе, посебно младе и пружају им шансу да се упознају са историјом, културним наслеђем и традицијом других народа. Желим да у овим фестивалским данима упознате Ужице и наш крај, обиђете туристичке локалитете и  уверите се у гостопримство Ужичана.” – рекао је Петковић и поручио учесницима да на најлепши могући начин представе фолклорно наслеђе својих земаља.

Учесницима је добродошлицу упутила и потпредседница Удружења грађана „Ера“, организатора фестивала, Ивана Цветковић захваливши се истовремено Граду Ужицу на драгоценој помоћи и подршци у организацији:

“Једва чекамо да упознамо вас и вашу културу како на сцени, тако и ван ње. Искрено се надамо да ћете уживати на нашем фестивалу, да ћете склопити бројна пријатељства и да ћете одавде понети незаборавне тренутке, не само из Ужица, већ и са Златибора и из Вишеграда, Андрић града. Веома нам је драго што сте део “Лицидерског срца”.

Представници фолклорних ансамбала разменили су поклоне са градоначелником, а затим су посетили изложбу народних ношњи у Јокановића кући која ће бити отворена свих пет дана трајања фестивала.

Свечани дефиле дечијих фолклорних ансамбала почеће у 19 часова, а затим следи отварање фестивала на Тргу партизана у 20 часова. У оквиру 11. Међународног дечијег фестивала фолклора „Лицидерско срце“ наступиће дечији ансамбли из Немачке, Индије, Чешке, Молдавије, Белорусије, Украјине, НР Кинe, Тајвана, Грузије и Републике Српске, као и дечији ансамбли из Србије, „Ере“, КУД „Севојно“ и КУД „Први партизан“ из Ужица, затим ансамбли из Бачке Тополе, Ћуприје, Лепосавића, Али Бунара и Косјерића.