Свечани пријем добровољних давалаца крви
15/06/2017

Свечани пријем добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви, 14.јун, обележен је свечаним пријемом у Градској кући. Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић и члан Градског већа Видоје Дрндаревић, примили су осам добровољних давалаца крви и уручили им пригодне поклоне. На пријему су били Милан Јањић, запослен у “Првом партизану” који је дао крв 87 пута, Марина Цветковић из Полицијске управе Ужице крв је дала девет пута, Миодраг Синђић из Ваљаонице бакра Севојно 66 пута је дао крв, Борисав Грбић из МПП “Јединства” 60 пута, Срећко Милић је активни давалац и до сада је дао крв 42 пута, Миленко Радојичић из “Златиборца” 76 пута, а Маша Чорбић и Лазар Челиковић, ученици Ужичке гимназије до сада су дали крв два пута. Пријему је присуствовао и Михаило Обрадовић, дугогодишњи давалац крви, председник комисије Добровољних давалаца крви Срвеног крста Ужице.

Поздрављајући добровољне даваоце крви и чеситајући им Дан, заменик градоначелника је рекао да је добро што у нашем граду постоји велики број удружења која се баве добровољним давалаштвом крви:

“Она успешно промовишу ту истинску вредност, а подједнако је важно и добро што је и све више младих људи укључено у акције добровољног давања крви”- навео је између осталог Нешић и истакао да се о добровољним даваоцима крви не може и не сме говорити само на Светски дан, већ се добровољно давалоштво мора промовисати у континуитету као једне истинске, цивилизацијске, хумане вредности.

Гости су рекли да свако ко је здрав треба да буде и давалац крви јер је то један хуман и племенит чин, а Маша Чорбић, осамнаестогодишња ученица Ужичке гимназије, једна је од најмлађих давалаца да јој је драго што је све више вршњака међу добровољним даваоцима крви и што неко у граду цени њихову хуманост :

“Надам се да у нашем граду крви никада неће зафалити. А одлучила сам да будем давалац крви, јер сматрам да је ова хуманост једна од најбитнијих особина човека, када некоме спасиш живот и свој си продужио.”

У име Службе за трансфузију крви Опште болнице Ужице, свим даваоцима крви се захвалила и честитала им Светски дан давалаца крви др Ивана Филиповић. По њеним речима, на подручју Златиборксог округа има преко 35.000 давалаца крви. У претходној години крв је дало око 6.000 људи што у акцијама што у Служби за трансфузију, мада се позивима одазвало преко 8.000.

.