Свечана седница Скупштине града Ужица
08/10/2022

Свечана седница Скупштине града Ужица

“Ужице је град спајања, а не раздавајања, симбол јединства  и град који има своју тежину”, истакао је обраћајући се присутнима на Свечаној седнници Скупштине града Ужица саветник председника Републике Србије Милорад Вељовић.

Према његовим речима захваљујући мудрости и вредном раду председника и Србија и Ужице данас су много другачији него пре десет година.

“Желим у име председника да честитам Дан града и  да вам пожелим даљи развој. Знам шта су приоритети и Обилазница и тунел преко Кадињаче и сигуран сам да ће све бити урађено, јер познајући председника оно што је рекао да ће бити мора бити”.

То је у свом обраћању потврдио и министар спољних послова Никола Селаковић.

“Обележавамо 693 године од првог помена града Ужица, што ће рећи да за само седам година, колико год то некоме изгледало далеко, Ужице ће напунити седам векова. Где онда наћи бољи повод да се направе озбиљни планови за 700 рођендан. Пре десет година бавили смо се проблемима о којима данас више нико не размишља. Тада смо поставили веће амбиције и сада смо на прагу њиховог остварења. Од планова и многобројних  сумњи Ужичана, дошли смо до почетка радова на изградњи Обилазнице. Након тога тунел испод Кадињаче и завршетак магистралног пута до Бајине Баште. До почетка пролећа ауто пут биће на 20- ак километара од Ужица”.

Селаковић додаје и да управо млади Ужичани који су се вратили у град дају највећи подстрек да се ради и више и боље, јер како каже, увек може боље.

“У дану свечарске атмосфере желим да пажњу усмеримо на будућност овог града, на младе нараштаје и укажемо на потребу да поред улагања у инфраструктуру, инвестиције у привреду, наш приоритет у годинама које долазе мора бити заштита и очување природе, брига за младе, њихово образовање и потомство, и промоција вредности хуманог друштва које води рачуна о сваком појединцу”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Према њеним речима то потврђују и сви пројекти чија релаизација је у току.

“Повећавамо капацитете у дечијим вртићима како би свим малишанима ова услуга била доступна, обнављамо школе у складу са савременим стандардима како бисмо побољшали услове у образовним установама. У складу са државном политиком помажемо младима који желе да се врате на село, дајемо подршку за новорођену децу и породице са више деце. Свесни да све то није довољно тежимо још бољим решењима која ће подстаћи наталитет и привући младе људе да своју будућност вежу за Ужице”.

Традиционално, поводом Дана града додељена су највиша признања града награде, плакете и повеље града Ужица.

За заслуге и дела, којима су допринели укупном развоју Ужица, Повеље града ове године добили су: примаријус др Мира Гаврић Keзић, Ватрогасно-спасилачка јединица Ужице, Одељење за ванредне ситуације МУП-а, COPPER-COM д.о.о. и професор др Владимир Поповић.

Ужичка гимназија, др Срећко Стопић, Слађана Момчиловић, др Љубица Диковић, Драга Петковић и Певачко друштво “Луновачка моба” добитници су Плакета које се додељују за резултате остварене у дужем временском периоду.

Награде града Ужица, за изузетне резултате у раду, добили су Јелена Марић, Лазар Костић, КУД “Наш завичај” Севојно, Маријана Селаковић, Удружење “ПРКОС” проактивна културно отворена сцена, Анђела Продановић, Радољуб Драгачевац и Трубачки оркестар Јовице Јовановића.

У име награђених на признањима се захвалио др Владимир Поповић, истакавши да су ова признања за све добитике и част и обавеза. Према његовим речима управо признања град у коме живите и радите највреднија су која можете добити. Такође, како истиче др Поповић, сваки појединац у обавези је да у складу са могућностима да допринос у развоју града у комеје рођен или у коме живи. То је и начин да се он развија у најбољем смеру.

Свечана седница Скупштине града Ужица одржана је уз присуство одборника, представника градског руководства и бројних званица међу којима су били амбасадор Урајине у Србији Володимир Толкач, саветник председника Републике Србије Милорад Вељовић и министар спољних послова Никола Селаковић. Свечану седницу одржану поводом Дана града својим присуством увеличале су и бројне делегације из братимљених градова, општина и градова из Републике Српске, Црне Горе , Словеније са Косова и Метохије,као и представници војске, полиције, свештенства, привреде и други гости.