Свечана седница Скупштине града: Ниједан град, осим Ужица, није наш
10/10/2020

Свечана седница Скупштине града: Ниједан град, осим Ужица, није наш

Поводом Дана града Ужица, 9. октобра у Народном позоришту одржана је свечаност на којој су појединцима, привредницима и институцијама уручена највиша градска признања и ове године посебно захвалнице за доброту и солидарност у сузбијању епидемије корона вируса.

Једна од најлепших порука са овогодишње свечаности о свом и нашем граду дошла је од сликара Радомира Верговића из филма чији је аутор Јелена Божовић и која гласи “имаш разлога да живиш у овом граду, да га волиш и да га браниш, јер ако га не волиш нећеш га ни бранити, јер се брани само оно што се воли”.

Председник Градске скупштине Бранислав Митровић подсетио је на почетку да су ове године поводом дана Града изостале традиционалне манифестације и програми како би се испоштовале све препоручене мере и сачувало здравље суграђана. Он је захвалио свима који су Граду Ужицу упутили честитке поводом великог празника и датума који славимо као помен на први писани траг имена Ужице у једном дубровачком спису из 1329. године.

У име града који је “чвор линија среће и судбине свакога ко се у њему родио, проживео део живота или у њега дошао да потражи будућност ” обратила се градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Историја овог града писана је кроз векове, ратовима, страдањима, жртвама и успонима. Сваку историјску причу пратила је прича о човеку кога точак историје неумољиво гази – рекла је описујући бремениту прошлост града на Ђетињи градоначелница Ужица. Она је поручила да је задатак градске власти завршетак започетих и покретање нових пројеката.

Акценат стављамо на низ инфраструктурних пројеката, улагање у јавно здравство, реконструкцију у јавно здравство, екологију и заштиту животне средине и наставак решења проблема загађеног ваздуха и мере енергетске ефикасности, ширење комуналне инфраструктуре у свим деловима града – додала је Раковић наводећи као значајне пројекте реконструкцију Трга и нова улагања у саобраћај, образовање и културу. Уз честитке за Дан града градоначелница је суграђанима упутила жеље да наредни дочекамо здрави и прославимо га са оптимизмом и надом да ћемо мудрим одлукама и деловањима сви допринети бољој будућности Ужица.

Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић на почетку обраћања осврнуо је на значај здравља у постојећим околностима без кога нема чињења ни планова у животу.

Могу Ужице и Ужичани много, али ако заједно раде и делују са својом државом могу још више. Дошао сам на свечаност не само као функционер јавне власти, већ и као неко ко је ваш и ко жели увек да помогне када је то у могућности – рекао је Селаковић преносећи и честитке председника државе за празник града на Ђетињи..

Он је најавио посету председника Вучића Ужицу до краја године због предстојећих пројеката које Град не може сам да ради и нагласио важност спремности за ове послове.

Нека то буде моја порука данас – будимо спремни за велике задатке и изазове и за тешке проблеме са којима треба да се боримо као што је очување јавног здравља и животне средине. Решили смо проблем воде, хајде да решимо проблем ваздуха, можемо, али је потребно да радимо много више. Када видите да се неко много труди, онда такви привлаче и помоћ других – навео је Селаковић.

На свечаној седници уручено је 14 повеља, плакета и награда заслужним грађанима, предузећима и удружењима. Такође, здравственим службама и другима који су дали свој велики допринос и исказали несебично ангажовање у борби на спречавању ширења КОВИД-а 19 додељене су градске Захвалнице за дела доброте, хуманости и љубави.

Повеље Града, највише градско признање припале су др Животи Марковићу и предузећу МТК Метал-комерц, а плакете др Софији Брујић, др Јованки Чубрило, Удружењу грађана “Митрополит Јосиф Цвијовић“ Дрежник, Немањи Ранковићу, Сашу Темелковском, др Владимиру Пауновићу и др Тијани Марић.Носиоци Награда за изузетне резултате у раду у 2020. години су Душан Дрндаревић, др Петар Ристановић, Здравко Аничић, Огњен Златић и Драгутин Јелисијевић. У име награђених речи захвалности упутила је Марија Ђурић директор предузећа МТК Метал – комерц из Ужица.

Захваљујем на признањима која су показатељ да смо урадили нешто добро, не само на пољу личних каријера, већ и за опште добро. Кажу да је познато да је најтеже у свом окружењу добити неки печат за оно што радите тако да верујем за све нас који смо добили ове повеље и награде за нас имају велики тежину и значај – речи су Марије Ђурић на свечаности у Народном позоришту.

Захвалнице за дела доброте, хуманости и љубави свим онима који су дали свој велики допринос и исказали несебично ангажовање у борби на спречавању ширења COVID-а 19 на свечаној седници добили  су:

 1. Служба за инфективне болести Опште болнице Ужице
 2. Служба анестезије са реаниматологијом и одељење ХИТИН Опште болнице Ужице
 3. Служба интерне медицине Опште болнице Ужице
 4. Служба радиологије Опште болнице Ужице
 5. Служба нефрологије Опште болнице Ужице
 6. Амбулантно- поликлинички пнеумофизиолошки одсек Опште болнице Ужице (АТД)
 7. Ковид амбуланте Дома здравља Ужице
 8. Завод за јавно здравље Ужице
 9. Град Харбин, Народна Република Кина
 10. Волонтери Црвеног крста Ужице
 11. ПРЕХРАНА д.о.о. Пожега
 12. Импол Севал а.д. Севојно
 13. Sirogojno Company d.o.o.
 14. Први Партизан а.д. Ужице
 15. Ваљаоница бакра Севојно а.д.
 16. Јединство а.д. Севојно
 17. Диви д.о.о. Ужице
 18. Ларго д.о.о. Ужице
 19. ПУЛСАР д.о.о. Ужице
 20. ЈУФКА ПРОИЗВОД  д.о.о. Ужице
 21. Инмолд пласт д.о.о. Пожега
 22. Агенција за дезинфекцију и чишћење објеката ЕКО-СС Ужице
 23. SZR BEST Užice
 24. Позамантерија „Нелица“ Ужице
 25. Удружење „Визири Ужице“
 26. Група „Ужичанке“ Ужице
 27. Коло српских сестара Ужице
 28. ZR TIN DESIGN Užice
 29. ТЕКСТИЛ Ужице
 30. ENETEL SOLUTIONS Београд
 31. СТР „ДТ“ УЖИЦЕ
 32. ТАКСИ ЛЕПТИР 500-500 УЖИЦЕ
 33. БЕЧЕЈПРЕВОЗ д.о.о.
 34. Трго-Агент д.о.о.
 35. ОLEKS d.o.o

Извор: infoera.rs/Град Ужице