Свечана седница поводом Дана града у знаку знаменитих Ужичана
10/10/2019

Свечана седница поводом Дана града у знаку знаменитих Ужичана

На свечаној седници поводом Дана града 9. октобра уручена су највиша градска признања заслужним појединцима, удружењима и институцијама. Повеље града Ужица за заслуге и дела која доприносе укупном развоју Града уручене су археологу др Марку Поповићу, проф. др Даници Грујичић и генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу.

Проф. др Марко Поповић саветник је у процесу реконструкције ужичког Старог града, наш велики познавалац средњовековних српских градова и њихове војне архитектуре како у Србији тако и у земљама византијског света. Проф. др Даница Грујичић је светски признат неурохирург која, као свој највећи успех, увек истиче формирање и школовање тима младих неурохирурга оспособљених за обављање најтежих оперативних захвата и жена захваљујући којој је Србија добила први гама нож што је једна од највећих инвестиција у српском здравству. Повеља некадашњем министру правде и садашњем генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу додељена је за активно заступање интереса града Ужица на највишим нивоима што је резултирало реализацијом најзначајнијих инвестиција у граду протеклих година.

За резултате остварене у дужем временском периоду, плакете града припале су Милошу Познановићу за посвећеност музици и фолклору, шефу оркестра севојничког КУД-а и председнику шах клуба, Основној школи за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг В. Матић“, јединственој образовној установи у Западаној Србији за њену мисију, Друштву српских домаћина, за чување тековина српског народа и иницијатору подизања споменика “1300 каплара” у Ужицу, Миљки Пилчевић, дугогодишњој председници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова “Мајор Коста Тодоровић”, предузећу ДИВИ, лидеру у производњи амбалаже у овом делу Европе и Миљку Марковићу, професору у пензији Економске школе који је постао део историје ужичког угоститељства.

За изузетне резултате, награде града Ужица уручене су Игору Топаловићу, ђаку генерације Ужичке гимназије који је освојио друго место на Међународној олипијади из хемије у великој конкуренцији у Паризу, Драгици Ојданић, младој и успешној пољоприведници из Равни, Ани Кривокући, молекуларном биологу-генетичару, шефу Одсека генетичког саветовалишта за наследни канцер у Институту за радиологију и онкологију Србије, Вељку М. Мијушковићу, доценту Економског факултета у Београду добитнику великог броја међународних признања за истраживачки рад, Горану Бојовићу, наставнику информатике ОШ “Краља Петра II” за педагошки рад који је своје ученике мотивисао и заинтересовао за роботику и златним одбојкашицама Маји Алексић и Слађани Мирковић за остварене спортске успехе.

Овогодишња свечана академија одржана у сали Народног позоришта била је у знаку знаменитих Ужичана чија су имена у историји града на Ђетињи записана по добрим делима на полaзу града у коме су рођени и о чему је говорио и кратак филм приказан на почетку свечаности.

 

Бројне госте на почетку скупа поздравио је председник Градске скупштине Ужица Бранислав Митровић.

Поред представника Владе Србије, празник Ужичанима честитали су и представници градова побратима Ужица, руског Курска, словеначког Љутомера и грчке Верије, градова из Републике Српске Требиња, Фоче, Чајнича, Пљеваља из Црне Горе, локалних самоуправа из Златиборског округа и других градова и општина у Србији. Својим присуством свечаност су увеличали донатор и велики пријатељ Ужица госпођа Линда Вонг из братског кинеског Харбина и руски аташе за културу Денис Круглов.


Честитајући Ужичанима 690 рођендан Ужица градоначелник Тихомир Петковић је поручио да се угледајући на знамените Ужичане који су својим делима у сваком времену мењали изглед и живот града, често оспоравани пливајући узводно, морамо мењати. Он је рекао да је Ужице препознатљиво по ономе што има, а то су његови људи. Обележавање празника у знаку је таквих људи, додао је градоначелник и поручио да је време за промену односа према свом граду:
“Будимо промена коју желимо да видимо у свету. Увек је право време да учинимо нешто за свој град и кажемо, вредело је.”

У име Владе Србије празник Ужицу честитао је министар просвете Младен Шарчевић који је рекао да је Ужице увек било међу првим градовима у Србији које је правило озбиљне реформе у образовању, било да је у питању дуално образовање, реформа Гимназије и у коме је брига о младим људима видљива наводећи улагања у разне пројекте од 300 милиона динара међу којима и за бољи ученички и студентски стандард. Министар је најавио да ће Ужице бити један од градова у Србији у коме ће први пут бити примењен модел једносменске наставе у школи који пружа низ могућности за још квалитетније образовање ученика.

У име награђених речи захвалности упутио је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић који је рекао да мада већ три деценије живи у Београду с поносом истиче да је Ужичанин, Златиборац и Варошанин, да је из овог краја. Он је додао да иза свих дела награђаних који су на свечаности примили висока признања стоји велики рад и жртва.
“Повељу нам је доделило Ужице и оно нам је наредило да му помажемо, да радимо за њега, будемо чувари ерског духа и да где год живели му се поново враћамо” – рекао је Селаковић подсетивши пре тога на средњовековну српску реч повелевати коју су владари употребљавали када су доносили повеље и која у преводу значи наређивати.

У другом делу свечаности у ужичком Народном позоришту концерт је одржао Славко Бањац. Име града на Ђетињи први пут се у Дубровачким списима помиње 9. октобра 1329. године у једном судском спису и овај датум из историје , Ужице обележава као свој Дан града.