Све спремно за спровођење референдума заказаног за 16. јануар
14/01/2022

Све спремно за спровођење референдума заказаног за 16. јануар

Изборна комисија Града Ужица је обавила све неопходне припремне радње за спровођење реферерендума који се одржава 16. јануара, поводом измена устава у делу који се односи на правосуђе.

Према речима Милке Протић, председнице Изборне комисије Града Ужица испоштовани су сви задати рокови предвиђени правилником и уредбама Републичке изборне комисије.

“Ужичани ће у недељу 16. јануара гласати на укупно 88 бирачких места, од којих је 83 на територији градских и сеоских месних заједница, а пет у Градској општини Севојно. Право гласа има укупно 64 361 грађанин, што је за 1 200 мање у односу на бирачки списак са последњих одржаних избора. Чланови комисије су најпре обишли, а затим и утврдили стање на сваком од бирачких места и одређене измене су начињење због неусловности бирачког места или мањег броја бирача. Тамо где је мање од 100 бирача спојена су два бирача места у близини. О свим изменама грађани су писмено обавештени”.

Како сваки пунолетан грађанин који је уписан у бирачки списак има право гласа, онима који су стари и немоћни или онима који имају здравствене проблеме и нису у могућности да дођу до бирачког места, то право биће омогућено изласком на терен чланова бирачког одбора, при чему је сваком грађанину обезбеђена тајност гласања у присуству чланова различитих политичких странака. Потребно је да се они до дана одржавања референдума јаве у Градску изборну комисију на телефон 590-150 или да то учине на дан одржавања референдума позивањем председника Гласачког одбора.

У недељу 16. јануара бирачка места отварају се 7 и затварају у 20 часова, након чега председници Гласачког одбора предају гласачки материјал Изборној комисији Града Ужица, која ће на основу јасних смерница РИК-а утврдити и сачинити извештаје. Изборна комисија града Ужица дужна је да у року од 72 сата Републичкој изборној комисији достави извештаје о резултатима гласања.