Све спремно за прве Михољске сурете села у Кремнима
29/10/2021

Све спремно за прве Михољске сурете села у Кремнима

У суботу 30. октобра у Кремнима ће бити одржани први Михољски сусрети села у организацији Града Ужица, а уз подршку Министарства за бригу о селу. За овај национални пројекат поменуто министарство определило је 43 милиона динара бесповратних средстава за 86 локалних самоуправа.

По речима Мирјане Радивојечевић помоћнице градоначелнице Ужица, град је добио максималних 500 хиљада динара.

“Ми смо за ову намену издвојили још 400 хиљада динара, да би се све оно што је замишљено организовало што боље. Ово су први сусрети који се организују на овакав начин са идејом да постану традиционални. Поред Кремана, села које је ове године домаћин Михољских сусрета, у наредном периоду у плану је оганизација сусрета и у осталим селима на територији града Ужица. Циљ ове манифестације је што већи друштевени допринос, дружење људи у селима, чување традиције и историјског наслеђа које је у нашим селима велико”.

Миодраг Петковић члан Градског већа за финансије истиче да је манифестација замишљена тако да  допринесе неговању традицоналних вредности и поспешивању културног, друштвеног и спортског живота у нашим селима. Манифестација је подељена у четири дела, један је спротско надметање у 6 дисциплина, надвлачење конопца, скок у даљ, бацање камена са рамена, шах, стони тенис и мали фудбал. Други део манифестације тиче се наших најмлађих ученика сеоских основних школа. Спровели смо ликовни и литерални конкурс на тему “Моје село” и имали смо сјајан одзив малишана, стигло је око 70 радова. Поред такмичарског имаћемо и ревијални део где ће наступити певачке групе које су бројне у нашим селима, а учествоваће и једна секција Музичке школе. Планиран је и излагачки део који се тиче традицоналних производа везано за домаћу радиност, старе занате”.

По речима Мирољуба Поповића председника МЗ Кремна, мештани овог села су за задовољством и одушевљењем прихватили да буду домаћини “Михољских сусрета села”.

“Више од деценије у кремнима није одржан овакав забавно-рекреативни садржај. Ово је добра порука и од стране државе и локалне самоуправе да становништво у сеоским срединама није заборављено и да млађе генерације могу да рачунају на подршку, да се определе да остану да живе на селу и ту стварају породице. Позвао би све месне заједнице како сеоске тако и градске да дођу сутра у Кремна да се дружимо и  да учествују у такмичењима”.

На првим сусретима села у Кремнима очекује се око 250 учесника а пријаве су могуће до самог почетка манифестације. Обезбеђене су и вредне награде а свечано отварање заказано је за 10 часова у дворишту Основне школе “Богосав Јанковић”.