Све спремно за прелазак на пијаћу воду са акумулације Врутци
05/02/2019

Све спремно за прелазак на пијаћу воду са акумулације Врутци

После успешног завршетка реконструкције и доградње постројења за прераду пијаће воде на Церовића брду, Градско веће и Градски штаб за ванредне ситуације су, на заједничкој седници, усвојили  План за спровођење ванредних активности на испоруци пијаће воде. Овим Планом тачно су дефинисане мере које ће се примењивати у периоду преласка са водоснабдевања са Сушичких врела на систем акумулације Врутци.

Градоначелник Тихомир Петковић нагласио је да су све досадашње активности на припремним радњама за поновно пуштање воде из акумулације Врутци урађене успешно и благовремено:

“За Пројекат реконструкције и доградње постројења “Петар Антонијевић” имали смо пуно разумевање Владе Републике Србије, која је преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре инвестирала 650 милиона динара, док су град Ужице и Водовод уложили 80, односно 50 милиона динара.

Сада су се коначно стекли сви услови да се најкасније до 20. фебруара грађани и привреда снабдевају здравом пијаћом водом са акумулације Врутци.”

Директор Водовода, Душко Љујић и др Оливера Јањић, из Завода за јавно здравље, саопштили су да је прво узроковање прерађене воде за основну и В анализу са акумулације Врутци обављено 1. фебруара. Досадашњи резултати анализираних параметара показују да је прерађена вода задовољавајућег квалитета. Коначни резултати В анализе које ужички Завод за јавно здравље ради заједно са Градским заводом за јавно здравље Београд биће готови 8. фебруара.

 

 

Од 11. фебруара у водоводној мрежи биће вода за санитарно-хигијенске потребе, док ће се грађани, привреда и установе пијаћом снабдевати довољним бројем цистерни и испоруком флаширане воде.

После три узастопне задовољавајуће анализе, које ће извршити Завод за јавно здравље, републички санитарни инспектор ће моћи да прогласи воду са акумулације Врутци пијаћом водом која одговара Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће.

План за спровођење ванредних активности на испоруци пијаће воде можете преузети ОВДЕ.