Швајцарска делегација у посети Ужицу
06/08/2021

Швајцарска делегација у посети Ужицу

Представници Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу (СДЦ) заједно са швајцарском организацијом Хелветас боравиће у уторак у Ужицу како би обишли пројекте који су направљени кроз програм локалног партнерства „Удружимо се“, а делимично су финансирани кроз швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“. Град Ужице је једна од најуспешнијих локалних самоуправа у области укључивања грађана у општинске одлуке, са којима је швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“ радио. Од самог почетка сарадње Ужице је успешно применило све три фазе учешћа грађана – информисање, консултације и активно учешће“.

„Претходне године град Ужице је издвојио 100.000 франака, а ми смо додатно подржали са још 40.000 франака. Неформалне групе грађана су најчешће доносиле одлуку да се новац потроши за преуређење јавних површина. Укупно је реализовано 18 малих пројеката, који су позитивно утицали на животе људи“, рекао је Алеxандер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Такође, Ужице је од овог швајцарског програма добило и око 41.000 франака за ангажовање 22 пореска пописивача на терену, што је резултирало повећаном наплатом пореза на имовину у општинском буџету.