"Сува игла" у Градској галерији Ужице
09/07/2021

“Сува игла” у Градској галерији Ужице

У Градској галерији Ужице отворен је 15. Међународни графички бијенале “Сува игла”. Традиционално прве вечери додељене су и награде, а највреднија припала је Габријели Лочи из Италије.

За учешће на овогодишњем Бијеналу пријавило се 159 аутора из 30 земаља, што је по речима члана Градског већа за друштвене делатности Ратка Трмчића доказ да са разлогом ова међународна смотра траје пуних 15 година.

“Ред је да се подсетимо да је Бијенале заживело захваљујући иницијативи професора Богдана Кршића и тадашњег директора Градске галерије Ужице Младена Јевђовића са жељом да се промовише посебна сликарска техника, али и културне вредности Ужица и Србије. Велико интересовање за учешће на овој манифестацији, које се мери бројем приспелих радова из целог света, потврда је да су идејни творци Бијенала били на правом путу”.

“Златна игла” 15. Међународног графичког бијенала припала је Хрватици Маји Земуник, “сребрну иглу” добила је Татјана Мартицки из Србије, док је “бронзана игла” припала Даниели Савини из Италије.

Награђене и остале изложене радове Ужичани могу погледати до 27. августа у Градској галерији Ужице, одакле подсећају и да до 30. јула студенти уметничких факултета и академија из Ужица имају рок да предају радове за 27. изложбу „Они који долазе“.

Студенти могу предати радове у просторијама Галерије радним данима од 10 до 18 часова.