Субвенције за младе повртаре
02/10/2020

Субвенције за младе повртаре

У оквиру Пројекта “Дивац пољопривредни фондови у граду Ужицу” – Фондација “Ана и Владе Дивац” у сарадњи са Градом, потписали су данас уговорe о донацији 26 пластеника са пољопривредним произвођачима са територијe града Ужица. Укупна вредност бесповратних средстава износила је око 4,3 милиона динара, од којих je Град издвојио 3 милиона, a Фондација 640 хиљада. Појединачно учешће пољопривредника је по 22 хиљаде динара. Средства су издвојена за развој пластеничке производње као пољопривредене делатности, а предност су имали млади пољопривредници и жене до 45 година старости.

Члан Градског већа за привреду и пољопривреду Слободан Кузмановић

Члан Градског већа за привреду и пољопривреду Слободан Кузмановић рекао је да ово једна изванредна подстицајна мера за оне који су почетници и за оне који се већ баве пластеничком производњом и додао да се ради о пластеницима за професионалну биљну производњу, укупне вредности 168 хиљада динара по пластенику.

Кузмановић је подсетио и да је ове године Град из буџета издвојио 30 милиона динара за пољопривреду, 27 милиона за субвеније у пољопривреди и 3 милиона за пројекат “Дивац пољопривредни фондови”.

“У 2020. години субвенције је користило око 470 корисника, највише интересовања било је за пољопривредну механизацију, за овчарство и говедарство.”

Ана Кошел директорка Фондације Ана и Владе Дивац

Ана Кошел директорка Фондације Ана и Владе Дивац истакла је да са великим задовољством долази у Ужице, са којим сарађује већ више од 6 година.

“Радили смо најразличитије пројекте, школе, вртиће, омладинске фондове. Код нас у Фондацији пољопривреда је приоритетна грана, а Град Ужице наш стратешки партнер од почетка. Увек радимо заједно и гледамо шта је то што је приоритет Града везано за пољопривреду. Ове године то су пластеници. Огромно нам је задовољство што данас са 26 газдинстава потписујемо уговор и од сутра већ креће монтирање пластеника. Сматрали смо да додела средстава за пластенике треба да буде раније, али због епидемиолошке ситуације нисмо били у могућности да спроведемо ове мере. Надамо се да ћемо наставити сарадњу са Ужицем и да ћемо и следеће године обрадовати пољопривреднике са неким новим или сличним мерама.”

Средства је добило 26 пољопривредних произвођача