Стојан Стив Тешић добија међународни филмски фестивал
30/11/2017

Стојан Стив Тешић добија међународни филмски фестивал

У четвртак 30.11.2017. је одржана конференција за новинаре поводом првог Међународног филмског фестивала дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић – европске продукције за оригинални филмски сценарио који ће од 11. до 15. децембра бити одржан у Ужицу.  У име оснивача фестивала, градоначелник Ужица и председник Савета фестивала Тихомир Петковић и директор предузећа за производњу филмова “Маја филм” и директор фестивала Михаило Тодоровић презентовали су концепцију фестивала.

Градоначелник Петковић рекао је да је овај фестивал још један корак Ужичана да се одуже Стојану Стиву Тешићу, једином српском Оскаровцу. Петковић је подсетио да је Тешић са четрнаест година отишао у Америку, завршио престижни колеџ и написао драме које су се са успехом играле у театрима широм Америке:

“Тешић никада није заборавио свој родни град. Кад год су му прилике дозвољавале, он је долазио у Ужице, обилазио пријатеље и рођаке, волео да се прошета Плажом. Фестивал није само знак сећања на Тешића, већ се надамо да ће прерасти у још један међународни културни догађај који ће значити и за афирмацију Ужица.”

Говорећи о формату фестивала, Михаило Тодоровић је навео да ће ове године бити на програму 25 филмова из исто толико европских земаља, да ће пројекције бити у Народном позоришту и у ужичком биоскопу, те да ће ове године бити додељене две награде, за најбољи филм фестивала и за животно дело која ће бити уручена редитељу Пуриши Ђорђевићу. Иначе, поред суоснивача града Ужица и Маја филма, одржавање фестивала финансијски је помогло Министарство културе и информисања.