Статуа на кружном току за стогодишњицу ослобођења Ужица у Првом светском рату
14/08/2018

Статуа на кружном току за стогодишњицу ослобођења Ужица у Првом светском рату

Почели су припремни радови на партерном уређењу за постављање статуе на кружном току на уласку у град. Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић је истакао задовољство поводом почетка радова и додао да је сама прича о скулптури веома заинтересовала ужичку јавност.

“Сигуран сам да ће реализацијом ове инвестиције одговори на многа питања бити дати. Намера градског руководства у реализацији ове инвестиције је била та да на уласку у град на један специфичан начин у аутентичном амбијенту урадимо нешто што ће постати заштитни знак Ужица и што ће бити препознатљиво на нивоу целе земље, а и шире. Управо са том намером ми смо ангажујући професора архитекту Владимира Лојаницу, који је дао свој лични печат и допринос изради пројектне документације на партерном уређењу, али и ангажујући академског вајара господина Светомира Радовића за израду скулптуре, хтели да цео овај пројекат заокружимо.”

Постављањем статуе која ће бити јединствена у Србији планирано је да се обележи стогодишњица ослобођења Ужица у Првом светском рату.
По речима архитекте Владимира Лојанице, споменик који ће објединити две епохе, електицизам и модернизам, део је иницијативе коју је градска власт покренула пре годину дана у тежњи да унапреди изглед и осавремени јавни градски простор, њиховом рехабилитацијом, реконструкцијом и ревитализацијом.

Архитекта Владимир Лојаница

“Комплетна тектоника постамента споменика је проистекла из морфологије тектонике града Ужица. Можете препознати котлину, реку у тој интерпретацији, карактеристичне материјале који проистичу из аутентичног дела типа камена, начина његове обраде, до бронзе и метала који су део савремене историје”, наводи архитекта Лојаница и додаје да ће приступ статуи неће бити дозвољен грађанима свакодневно већ само у посебним приликама и поводом обележавања важних датума када ће се ускалдити режим саобраћаја тако да се омогући безбедан прилаз.

Вредност инвестиције је око 30 милиона динара од којих је 5 милиона намењено за израду статуе. Целокупан износ се финансира из градског буџета. Извођач радова је ужичка фирма “Стабил про”, а рок за завршетак радова је 45 дана.