Стартап центри у Ужицу, Прибоју и Ариљу
20/09/2019

Стартап центри у Ужицу, Прибоју и Ариљу

Влада Републике Србије издвојила је 139 милиона динара за изградњу три стартап центра, и то у Ужицу, Прибоју и Ариљу. Уговоре о додели новца председницима општина Прибој и Ариље и градоначелнику Ужица свечано је уручио Ненад Поповић, министар без портфеља, задужен за иновације и технолошки развој.

Ненад Поповић, министар без портфеља, задужен за иновације и технолошки развој

Отварањем ових центара Влада Србије створиће услове да створи услове да се млади инжењери, по завршетку студирања, врате у своје градове, да покрену компаније и да, умрежени са осталим иновационим предузетницима у Србији и целом свету, прозводе за цео свет:

“Влада ће тако обезбедити простор и најновију технолошку опрему, а умрежавањем са осталим стартап центрима у Србији и правном, финансијском, рачуноводственом и маркетиншком подршком, створити квалитетне предуслове за њихов рад” – рекао је министар Поповић наглашавајући да су српски инжењери највеће благо наше земље и замајац њеног будућег економског развоја. Он је то образложио податком да  је Србија, прошле године, од извоза услуга ИТ сектора зарадила 1,15 милијарди евра и да ће тај износ у овој години достићи 1,5 милијарди евра.

Ужички градоначелник Тихомир Петковић је отварање стартап центра у Ужицу најавио за март и да ће он бити база за реализацију и осталих иновативних пројеката као што је технолошки парк.

Захваливши се министру Поповићу на великој подршци не само пројекту отварања стартап центра већ и пројекту “паметне школе” који се реализује у Првој основној школи краља Петра II у Ужицу, градоначелник Петковић је навео да је Ужице за отварање стартап центра добило 46 милиона динара, од којих ће 20 милиона бити утрошено за реконструкцију 422 m2 простора за будући центар, 20 милиона је предвиђено за опрему, док је преосталих 6 намењено за функционисање стартап центра током прве године рада.