Стари град препознат као важан туристички потенцијал Златиборског округа
29/12/2020

Стари град препознат као важан туристички потенцијал Златиборског округа

Средњeвековни град Николе Алтомановића, зидан у 14 веку, вредан је културно-историјски споменик, али протеклих деценија није био препознат као туристички потенцијал, а како наводи заменик градоначелника Ужица Драгољуб Стојадиновић, тек последњих неколико година значајно се ради на обнови и реконструкцији Старог града.

“Поред Града Ужица који је до сада за реконструкцију Старог града издвојио око 16 милиона динара, значајну подршку добили смо од ресорних министарстава. Министарство трговине, туризма и телекомуникација у прошлој години издвојило је 22 милиона динара за обнову цитаделе, уз учешће града од 10 милиона динара. Такође, 8 милиона динара добијено је прошле године од Министарства културе за конзервацију Старог града, а 2017. исто министарство издвојило је 5 милиона динара када смо почели конзервацију Старог града. Поред средстава које смо добили од државе, као и средстава које је Град издвојио, прошле године добили смо 8 милиона динара од Амбасаде Сједињених Америчких Држава за обнову и реконструкцију Старог града.”

Стојадиновић је рекао да је за сада урађена конзервација горњег и средњег града, а завршава се и конзервација доњег дела Старог града.

“Подигнута су два спрата куле, а због епидемиолошке ситуације и временских прилика нисмо успели да завршимо све, али очекујемо да ће комплетни радови, односно кров, челична конструкција и конзервација Старог града бити завршени до краја маја идуће године”, навео је Стојадиновић.

Заменик градоначелника рекао је да након завршетка радова на пројекту Старог града, уз хидроцентралу Под градом и први археолошки парк на отвореном у Србији -Неолитско насеље у Стапарској бањи очекује да ће Ужице добити један заокружен туристички потенцијал и да ћемо у наредном периоду имати више туриста у нашем граду.

“Оно што нас охрабрује јесте и то да је држава спремна да и убудуће улаже у Стари град. Министарство туризма ће у наредној години издвојити значајна средстава за Ужичку тврђаву, па очекујемо да почетак радова на мосту од магистралног пута до тврђаве Стари град буде крајем следеће године.”

Према речима директора ЈП “Ужице развој” Николе Максимовића поред конзервације и реконструкције Старог града припремају се пројекти за све оне садржаје који ће бити око самог града.

“Тренутно се ради припремна документација за изградњу будућег моста који повезује Стари град и видиковац, у току су припреме за геомеханичке и геотехничке радове за додатна истраживања темеља будућег моста са једне и друге стране. Мост ће бити дужине око 105 м, ширине 3 м и повезиваће видиковац и Стари град. Ово је један кимплексан пројекат и надамо се да ћемо до јуна следеће године завршити комплетну пројекту документацију када је мост у питању.”

Максимовић је истакао да је у оквиру комплекса Старог града урађен пројекат малог моста Бањица који се налази у подножју тврђаве: “Ради се и комплетна пројектна документација за пешачку стазу која повезује мост Бањица и видиковац, тако да генерално припремамо пројектну документацију за све оне садржаје који су неопходни да Стари град буде туристички потенцијал. Упоредо са тим завршавамо документацију за повезивање Старог града са Шарганском улицом, односно повезивање воде и канализације која је неопходна да пратећи садржај дође до Старог града, али и пројекат осветљења Старог града.”