Штаб за ванредне ситуације: Епидемија у Ужицу све време била под контролом
20/05/2020

Штаб за ванредне ситуације: Епидемија у Ужицу све време била под контролом

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације поднет је извештај о предузетим мерама током ванредне ситуације поводом епидемије вируса Ковид 19, а на дневном рду су биле и мере које су и даље на снази обзиром да епидемија још није прошла. Такође, дата је препорука Предшколској установи “Ужице” у вези са заинтересованошћу родитеља о раду свих вртића у граду.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да је епидемија у Граду Ужицу била под контролом, да није било значајног увећања броја оболелих: “Главни допринос томе је дисциплиновано понашање највећег броја грађана Ужица, придржавање мера и препорука које су дошле од државних и органа локалне самоуправе.”

“Велики допринос спречавању ширења вируса Ковид 19 дале су и Здравствене институције у Ужицу, Завод за јавно здравље, Општа болница Ужице, Дом здравља, Црвени крст и МУП – јединица у Ужицу, наравно и локални јавни сектор. Најбољи доказ да је у Ужицу било одговорно понашање свих, да није било пропуста, јесте то да није било заражених у Здравственом центру, Заводу за јавно здравље, Дому за старе, МУП-у, међу волонтерима Црвеног крста, код запослених у јавним институцијама града Ужица”-навео је Петковић.

“Можемо рећи да од 2034 тестираних грађана, за које се сумњало да су позитивни током вандредног стања, на целом Златиборском округу, било је 151 позитивно лице, а у граду Ужицу 42 позитивна лица. Чињеница је да су те бројке очекиване за овакву пандемију каква је била. Данас имамо укупно тестираних 4670 са територије Златиборског округа, 164 позитивна лица, а у граду Ужицу 45 позитивних. Можемо бити задовољни стањем када је реч о позитивним лицима” рекао је градоначелник истичући да је укупно 11 лица преминуло на Златиборском округу од последица вируса Ковид 19 и да је губитак сваког живота нешто што је за дубоко жаљење.

“Захваљујући доброј организацији ужичког Црвеног крста, 60 волонтера и запослених су на најефикаснији начин обављали свој посао, пружена је помоћ онима којима је било најпотребније, пре свега старијим од 65 година који нису били у стању да сами задовоље своје потребе као и они који су социјално најугроженији. 1500 социјално најугроженијих Ужичана добило је пакете хране, преко 900 породица добило је пакете хране и хигијенске пакете. Око 7500 грађана Ужица је добило неки од вида помоћи преко волонтера Црвеног крста или им је пружена помоћ како би им се обезбедила храна, купила храна у продавницама, лекови у апотекама, или да се превезу са неког места на друго у оквиру града, да им се подигне пензија уз њихову сагласност”- истакао је градоначелник уз похвале волонтерима и запосленима Црвеног крста Ужице.

“Такође, требало је обезбедити велика материјална средства да све функционише током ванредног стања у Граду на прави начин, велики допринос у том погледу дали су донатори. Било их је доста, неки су били из Града, са територије Златиборског округа, али било је донатора и ван Ужица и овом приликом им се у име Града и грађана захваљујем. Црвени крст је имао 17 донатора, Здравствени центар 61 донатора који су дали око 19 милиона динара помоћи.

Град Ужице може рећи да су велики допринос превазиђеном ванредном стању дале и службе самог Града, локални јавни сектор, јавна предузећа, нарочито Јавно комунално предузеће “Биоктош” који је допринео дезинфекцији града, јавних простора, установа и институција јавног сектора, као и дела стамбених зграда. Све јавне службе радиле су у пуном капацитету, није било проблема са снабдевањем воде, грејањем, одношења смећа и свим другим пословима. Све укупно гледано наша оцена, а надам се и грађана Ужица, је да смо до сада епидемију превазишли на оптималан начин. Међутим, ништа није готово, све иснституције које су у служби превазилажења проблема који су проистекли из епидијеме Ковид 19 свесни су да морамо да наставимо, да планови које смо донели везано за епидемију остају и даље у функцији, ништа нисмо укинули од тога. Сви су и даље спремни да наставе пуним капацитетом, да се боре против епдемије. Позивам Ужичане да и даље, као што су у највећем броју били у време ванредног стања, буду дисциплиновани, да се придржавају основних препорука, социјалне дистанце, ношења заштитне опреме, а ми сви остали смо спремни за евентуални долазак неког другог таласа или неке друге проблеме да реагујемо на најбољи начин.

Када је у питању рад Предшколске установе, 4 вртића од 11 нису почела са радом, наша препорука је да за почетак наредних неколико дана док не буде готово тестирање свих запослених у установи, а очекује се да буде готово до петка, да родитељи могу доћи и без потврда фирми у којима су запослени, да је довољно да дају изјаву вртићима. На основу изјаве могу да доведу децу. Пратићемо ситуацију, чињеница је да када је вршена анкета родитеља колико деце је заинтресовано да одмах крене у вртић, родитељи су се изјаснили да је то 460 деце, међутим за сада је кренуло 270. Није нам у интересу да кренемо са радом свих вртића, а да немамо деце. Запослени Предшколске установе су у контакту са родитељима деце и чим буде потреба за отварањем преостала 4 вртића, кренуће са радом.”