Српско-руско вече у Градској кући
03/02/2020

Српско-руско вече у Градској кући

У организацији Ноћних вукова Србије и Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, а уз подршку Града Ужица, у суботу 1. фебруара у Свечаној сали Градске куће одржано је Српско-руско вече.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић пожелео је добродошлицу гостима из Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Бугарске, Аустралије, Русије и Србије, а посебно ратницима и борцима, ове елитне бригаде Војске Републике Србије.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и бивши начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић

“У време у којем живимо, ми Срби престали смо да верујемо у већину институција, али једна од наших институција у коју и даље верујемо јесте Војска Републике Србије. Поносни смо и увек ћемо осећати понос на наше ратнике са Кошара и свих других места на којима су ризиковали животе бранећи своју отаџбину и свој народ.”-навео је Петковић.

Градоначелник је истакао да је имао част да 1984. и сам буде припадник 63. падобранске бригаде где је прошао обуку која му је помогла да превазиђе своје највеће страхове и највећа физичка и ментална ограничења.

Председник Удружења ветерана 63. падобранске бригаде Видоје Ковачевић (у средини) говорио је на промоцији књиге “63. Тренутак вечности”

Удружење ветерана 63. падобранске бригаде је у склопу вечери одржало промоцију књиге Момчила Минића “63. Тренутак вечности”. Овај, нишки писац и ратни ветеран, у свом роману „63. Тренутак вечности“ описује догађаје током борбе на југословенско-албанској граници 1999. године. Роман говори о Кошарама, из угла једног од припадника 63. падобранске бригаде.

Председник Удружења ветерана 63. падобранске бригаде Видоје Ковачевић је говорећи о књизи рекао:

” Књига говори о 63. падобранској бригади и о ономе шта су ветерани тј. припадници падобранске бригаде проживели 1998/1999. у против терористичким операцијама са шиптарско-терористичким снагама на простору Косова и Метохије. У тим борбама доста Ужичана је узело учешће и дало велики допринос у свеукупној борби коју је 63. падобранска бригада имала.”

“Ова бригада је јединица намењена за извођење специјаних падобранских десаната, који се користе приликом извођења извиђачко диверзантских дејстава у оперативној дубини непријатеља. Састављена је од врхунских, посебно обучених и оспособљених падобранаца, експерата за различите начине ратовања са посебним акцентом на диверзантско-извиђачка дејства иза линије фронта. Припадници падобранске бригаде били су добровољци, почевши од војника, подофицира, официра или цивилна лица која су дошла да служе војску. Распадом СФРЈ падобранска бригада била је ангажована на територији Словеније, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине и све до једног постављеног задатака бригада је успешно извршила. Сачувани су материјално-техничка средства поверених аеродрома. Легендарна 63. падобранска бригада увек је имала одјек у народу и давала је велику моралну подршку становништву свих територија где се налазила.”- навео је Ковачевић.

Ветерани 63. падобранске бригаде

Ужичанин Срђан Срдановић, један од припадника 63. падобранске бригаде која се борила на Кошарама говорио је о данима дејстава: “Наша борбена група је 1998. године била присутна на реону Карауле – Кошаре поред других борбених група. Сви су били врло ангажовани и сви су имали свакодневно посла, због тога што је овај реон планински испресецан, делимично покривен шумским путевима, али пре свега пешачки проходан.”

Ноћни вукови

Након промоције књиге приказан је филм председника Ноћних вукова Русије Александра Залдастанова – Хирурга “Руски реактор”, који говори о периоду Русије у времену од Октобарске револуције до данашњих дана. Филм је летопис руске судбине прошлог столећа и, по речима редитеља, он представља симбол енергије и руског духа.

У “Руском реактору” нема компјутерске обраде, све је снимано уживо. 35-минутни филм нуди публици уметничко-публицистичку причу са играним сценама, а његов основни циљ је да пробуди поштовање и љубав публике према својој отаџбини.