"Српски сан" на аеродрому Поникве
11/06/2018

“Српски сан” на аеродрому Поникве

Недавно су на аеродрому Поникве у Ужицу снимани кадрови за студентски краткометражни филм “Dreams” у режији Анђеле Андрић а у продукцији Факултета за медије и комуникације. Ова студентска комедија прати таксисту који је живео југословенски и амерички сан, а који сада таксира родном земљом у Yеllоw Cаb трактору користећи долазак америчке делегације да оствари српски сан.

“Разлог због кога сам желела да режирам филм за који сам писала сценарио, јесте велика жеља да се на сатиричан, ироничан, а тиме и комичан начин, поиграм са самом идејом и идеологијом сна, било да је у питању југословенски, амерички, српски или било који други прототип „идеалног“ сна. Чини се да је тај, недосањани сан, увек негде преко, код оних Других, и да нама, Србима, који смо изван те „зоне комфора“, некако увек измиче, али и да не престајемо да га јуримо – што представља идеологију коју протагониста филма и пропагира током надреалистичних путовања”, рекла је Анђела Андрић редитељка филма.

Анђела Андрић редитељка филма “Dreams”

“На филмско платно желела сам да пренесем сасвим надреалну слику са веродостојном и релевантном подлогом, тачније бизарним политичким и социјалним догађајима чији смо свакодневни сведоци, али и учесници – својевољно или не. Нарацију филма приповедала сам кроз аутостереотипе, хетеростереотипе, предрасуде о српском менталитету и концепт другости који су, по мом мишљењу, дубоко укорењени у свест „просечног Србина – патриоте”, рекла је Андрићева и додала да сматра да је тема филма самим тим веома интересантна и актуелна, уз чињеницу да је и освежавајућа за овај регион.

Сцена са снимања краткометражног филма “Dreams” на Пониквама

Посебан акценат у филму је стављен управо на “Српски сан” који у филму подразумева боемски и весели живот, слободу, ракију, лепе жене и оно никад досањано – слатку освету Американцима. “Чини ми се да управо таквих сатиричних критика система у коме живимо не мањка у српском аналитичком новинарству, али и да су исте знатно мање заступљене на домаћем филмском платну, због чега је моја жеља да поменуту поруку изразим кроз покретне слике била још већа” истакла је Андрићева.

Сцена са снимања филма “Dreams” на Пониквама

Глумачка екипа филма: протагониста – Драган Јовановић у улози Таксисте, Марко Гверо у улози Полицајца, Момчило Мурић у улози Кума, Ана Ђорђевић у улози Стоперке, Вахидин Прелић у улози Политичара, Александар Кецман у улози Помоћника политичара, Дивна Марић у улози Конобарице, Дејан Максимовић у улози Љубавника, Емилија Несторовић у улози Љубавнице и најмлађи чланови глумачке екипе Андреј Јовашевић и Давид Јовашевић у улози Дечака. Атмосфери филма додатно је допринео и трубачки оркестар Мирољуба Мира Кремића.

Драган Јовановић у филму “Dreams”

Очекује се да филм доживи своју премијеру у септембру 2018. године.