"Srednjovekovno blago Zapadne Srbije" na Starom gradu
28/08/2023

“Srednjovekovno blago Zapadne Srbije” na Starom gradu

Promocija filma i panel diskusija na temu „Srednjovekovno blago Zapadne Srbije“, održana je na tvrđavi Stari grad. Učesnike panela i sve prisutne pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, uz posebnu zahvalnost direktorki Golubačke tvrđave Iskri Maksimović i njenim saradnicima, na podršci tokom rekonstrukcije i naročito promocije našeg Starog grada.

“Srednjovekovno blago Zapadne Srbije okupilo nas je večeras i nadam se da neću biti neskromna, ako kažem da sigurno nema boljeg mesta za to, od ovog na kome se nalazimo. Tvrđava Stari grad, predugo je čekala, ali na sreću i uz velike napore, angažovanje i uložena finansijska sredstva, dočekala rekonstrukciju. Nakon svih do sada izvedenih radova, ovo je zdanje kojim se mi Užičani ponosimo, a koje iz dana u dan ima i sve više domaćih i inostranih turista i posetilaca. Ipak ono što nas, pored toga, posebo raduje su upravo ovakvi programi i sadržaji, kojih će biti sve više u ovoj, ali i narednoj, za sve nas veoma važnoj godini. Užice će biti nacionalna Prestonica kulture, a tvrđava Stari grad mesto okupljanja i promocije novih sadržaja”, istakla je gradonačelnica uz obećanje da će grad nastaviti da ulaže i u infrastrukturu i u programske sadržaje.

Prema rečima direktorke Golubačke tvrđave Iskre Maksimović svi infrastrukturni radovi jesu važni, ali su daleko važnije aktivnosti na promociji urađenog.

“Mi od prezentacije živimo, tvrđava je od 2020. godine do danas imala 650 hiljada posetilaca, više ne idemo ispod 1000 dnevno, čak ćemo morati da skraćujemo i smanjujemo, jer ona ima svoje kapacitete i to je ono čime se dalje bavimo. Ono što je suština je prezentacija, uređenje je tehnički deo ali glavni posao je ono što pružimo posetiocima”.

Svi učesnici panela složili su se da užička tvrđava poseduje veliki turistički potencijal, koji bi u narednom periodu trebalo maksimalno iskoristiti, kako bi se privukao što veći broj turista.

I ovaj događaj deo je programa Osmog festivala prirode i kulturnog nasleđa, koji se završava danas, promocijom dokumentarnog filma „Bela crkva Karanska“ i promocija istoimenog reprint izdanja knjige Rada Poznanovića.