"Средњовековно благо Западне Србије" на Старом граду
28/08/2023

“Средњовековно благо Западне Србије” на Старом граду

Промоција филма и панел дискусија на тему „Средњовековно благо Западне Србије“, одржана је на тврђави Стари град. Учеснике панела и све присутне поздравила је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, уз посебну захвалност директорки Голубачке тврђаве Искри Максимовић и њеним сарадницима, на подршци током реконструкције и нарочито промоције нашег Старог града.

“Средњовековно благо Западне Србије окупило нас је вечерас и надам се да нећу бити нескромна, ако кажем да сигурно нема бољег места за то, од овог на коме се налазимо. Тврђава Стари град, предуго је чекала, али на срећу и уз велике напоре, ангажовање и уложена финансијска средства, дочекала реконструкцију. Након свих до сада изведених радова, ово је здање којим се ми Ужичани поносимо, а које из дана у дан има и све више домаћих и иностраних туриста и посетилаца. Ипак оно што нас, поред тога, посебо радује су управо овакви програми и садржаји, којих ће бити све више у овој, али и наредној, за све нас веома важној години. Ужице ће бити национална Престоница културе, а тврђава Стари град место окупљања и промоције нових садржаја”, истакла је градоначелница уз обећање да ће град наставити да улаже и у инфраструктуру и у програмске садржаје.

Према речима директорке Голубачке тврђаве Искре Максимовић сви инфраструктурни радови јесу важни, али су далеко важније активности на промоцији урађеног.

“Ми од презентације живимо, тврђава је од 2020. године до данас имала 650 хиљада посетилаца, више не идемо испод 1000 дневно, чак ћемо морати да скраћујемо и смањујемо, јер она има своје капацитете и то је оно чиме се даље бавимо. Оно што је суштина је презентација, уређење је технички део али главни посао је оно што пружимо посетиоцима”.

Сви учесници панела сложили су се да ужичка тврђава поседује велики туристички потенцијал, који би у наредном периоду требало максимално искористити, како би се привукао што већи број туриста.

И овај догађај део је програма Осмог фестивала природе и културног наслеђа, који се завршава данас, промоцијом документарног филма „Бела црква Каранска“ и промоција истоименог репринт издања књиге Рада Познановића.