Срећни јубилеји!
30/03/2024

Срећни јубилеји!

“220 година је протекло од рођења трговца, књижара и добротвора Илије Наранџића и важно је да у дану у коме обележавамо 195 година постојања школе и 140 година од зидања школске зграде, кажемо велико хвала човеку који нас је вишеструко задужио. Захвалност дугујемо и свима онима који су идеју о зачетку школства у Ужицу подржали искрено верујући у то да је знање оно што ослобађа човека и доноси добробит заједници, истакла је обраћајући се присутнима, на Свечаној академији поводом два значајна јубилеја Прве основне школе краља Петра другог”, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Уз посећање да су међу ученицима ове школе најзнаменитији Ужичани који су се истакли у бројним областима, где посебно место припада људима из сфере уметности и културе у најширем смислу, градоначелница је истакла да је сигурна, да међу садашњим нараштајима расту неки будући, велики људи чија имена ће имати тежину у свету науке, културе, привреде и другим областима.

“Посебно желим да поздравим учитеље и наставнике школе који знају да се знање множи дељењем и који се труде да деци пруже најважније ствари у њиховим животима – сигурност, љубав, прихваћеност и охрабривање.Град Ужице је увек ту да вас подржи у инфраструктурним и програмским пројектима како бисмо сви заједно били у служби оних који су будућност не само овог града, већ Србије, Европе и света. Желим вам у име грађана Ужица све најбоље у даљем раду. Да бројите успехе, а не проблеме и бриге и будете међу онима који ће и даље младима пружати знање, лепо васпитање и давати допринос да израсту у добре људе.Срећни вам јубилеји са вером да у времену које долази пуно тога доброг и лепог чека ученике и колектив Прве основне школе краља Петра другог”, додала је градоначелница.

О јубилејима школе и успесима њених ученика и наставника говорила је Нина Вукић директорка “Прве основне школе краља Петра другог”.

“Ови јубилеји нису само бројке на папиру, они су симбол наше упорности, преданости и непрекидног труда у пружању квалитетног образовања генерацијама. Многи су знаменити Ужичани прва слова научили у нашој школи. Kроз векове, наша школа није само била место учења, већ и центар заједнице, место где су се рађале идеје, таленти се развијали, а снови су постајали стварност. Гледајући уназад, можемо бити поносни на све што смо постигли. Али такође морамо гледати и унапред, јер сваки јубилеј носи са собом и одговорност за будућност”.

Према њеним  речима, посебну захвалност школа дугује свима који несебично помажу  и настављају Наранџићевим путем.

“Захваљујемо се свим појединцима, предузећима и институцијама, које су ове године пружиле велику подршку школи. Хвала вам што сте део наше школскe породице и што својим делима свакодневно доприносите изградњи боље будућности. Посебну захвалност дугујемо нашим наставницима и нашој дивној, талентованој деци, који су заједно уложили много труда и времена да припреме програм, који ћете надам се дуго памтити”, нагласила је Вукић, уз захвалност граду на огромној подршци у реконструкцији школе и прилици да се Свечана академија одржи под окриљем Престонице културе.

Наступи хора и програм ученика употпунили су Свечану академију у препуној сали ужичког позоришта.