Споменик мајстору трубе Миловану Мићу Петровићу
01/09/2021

Споменик мајстору трубе Миловану Мићу Петровићу

До 7. октобра на Ракијској пијаци биће постављен споменик Миловану Мићу Петровићу, а на основу одлуке коју је скупштина Града Ужица усвојила 3. марта прошле године. Иако је требало да споменик буде постављен прошле године на 20. годишњицу од смрти нашег познатог трубача, због ситуације са корона вирусом то није било могуће.

По речима заменика градоначелника Ужица Драгољуба Стојадиновића пре више од годину и по дана на адресу града Ужица стигла је иницијатива Удружење Ужичана у Београду, Друштва српских домаћина, Етно удружења „Завичај” и трубача ветерана Милована Бабића и Бошка Остојића да се подигне споменик мајстору трубе Миловану Мићу Петровићу. Град Ужице се обратио Министарству културе за сагласност након чега је иницијативу једногласно усвојила Скупштина града Ужица.

“Постављањем споменика не постављамо само споменик Миловану Мићи Петровићу, већ труби, трубаштву очувању културног наслеђа. Милован Мићо Петровић није био само један од најбољих српских трубача, није био само мајстор над мајсторима, био је неко ко је увек са поносом истицао да су Ужице и његово село Дубоко центар света. Био је неко ко је увек промовисао наш град и захваљујући коме се за наш град чуло ван граница наше земље. Ово је само почетак и Ужице ће се на овај или сличан начин одужити и осталим знаменитим Ужичанима који су се својим ликом и делом задужили наш град.”

Уз захвалност удружењима и људима који су поднели иниицјативу и одборницима који су усвојили одлуку да се подигне споменик, Дејам Петровић син Милована Петровића истакао је да је споменик финансиран искључиво из средстава његових и пријатеља његовог оца који нису јавне личности и желе да остану анонимни.

“Можда је тај новац могао да се проследи у неке друге сврхе, али између осталог и ти људи који су финансирали заједно са мном увек су били донатори болница, Цркви, установа и појединаца којима је новац био потребан. Веома сам срећан и поносан, како ја, тако и цела породица, јер као и мој покојни отац сви волимо овај град и остали смо да живимо у њему, иако смо имали могућности да одемо. Споменик ће бити откривен 7. октобра у оквиру обележавања Дана Града и тада ће по први пут бити приказан документарни филм који су 1977. године снимили људи из Француске. Такође у плану је да у договору са руководством града ја одржим концерт са познатим певачима који ћу поклонити суграђанима, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.”

Сам споменик је висине 2,5 м, постамент је око 1,45 м, следеће недеље почињу радови. Како истиче Никола Максимовић директор ЈП “Ужице развој” локација на којој ће се налазити повезана је са еснафима и занатсвом и постављање споменика неће утицати на садашњи изглед тог дела града.

“Постављањем споменика нећемо нарушити амбијенталну целину овог дела Ракијске пијаце, чесме и камена који сад постоји. Идеја је да све то реконструишемо у неком тренутку, за сада нећемо мењати ништа, осим зеленило и холтикултуру коју ћемо у том делу оплеменити.”

Споменик је дело академског вајара Зорана Ивановића, редовног професора Академије примењених уметности у Београду. Нека од дела које је Ивановић урадио су споменик Николе Пашића на Тргу Николе Пашића у Београду, Браниславу Нушићу на Тргу Републике у Београду, Бориславу Пекићу поред Југословенског драмског позоришта у Београду, Краљу Александру Првом Карађорђевићу у Нишу, Краљу Петру Првом на коњу у Новом Саду и споменик кнегињи Милици у Крушевцу.