Соларна електрана као награда за највећи напредак у предузимању акција за смањење загађења ваздуха
05/07/2023

Соларна електрана као награда за највећи напредак у предузимању акција за смањење загађења ваздуха

Град Ужице добитник је прве награде за највећи напредак у 2023. години у предузимању акција за смањење загађења ваздуха, уз сарадњу и консултације са младима на локалном нивоу, која је додељена у оквиру пројекта “Школе за бољи квалитет ваздуха”. Признање је додељено током завршног скупа пројекта, а награда, соларна електрана од 7 КW биће инсталирана у вртићу “Сунце” на Белој Земљи.

Награђене општине изабране су на основу конкурса који је расписан за 15 јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту. Град Ужице освојио је прву награду – соларну електрану од 7 КW инсталисане снаге, док су Осечина и Рашка које су освојиле друго и треће место, награђене са укупно 12 пречишћивача ваздуха.

У оквиру овог иновативног пројекта, првог такве врсте у Србији, током претходне две године подстакнута је едукација деце и младих на тему квалитета ваздуха, укључивања младих у доношење националних и локалних политика на ову тему, указано је на значај мерења квалитета ваздуха, а 15 локалних самоуправа добило је подршку за јачање капацитета за унапређење политика у области управљања квалитетом ваздуха, са посебним акцентом на укључивање младих у процесе креирања локалних политика.

Како је на додели признања истакла Нада Јовичић, члан Градског већа за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, кроз пројекат “Школе за бољи квалитет ваздуха” млади су добили прилику да буду носиоци промена за бољи квалитет ваздуха и да постану кључни партнери локалних самоуправа у решавању овог проблема.

“Велику захвалност дугујемо Канцеларији за младе и волонтерима, али и свим ученицима школа које су учествовале у реализацији пројета. Такође, велико хвала и свим запосленима у Одељењу за заштиту животне средине и наравно УНИЦЕФ-у, СКГО, и Норвешкој Влади јер су препознали све оно што радимо последњих десет година са циљем унапређења квалитета ваздуха. Једнаку пажњу посветили смо индивидуланим домаћинствима и објектима јавне намене, па данас имамо само једну котларницу на мазут у Народном позоришту, али смо захваљујући Минстарству заштите животне средине обезбедили средства и за њену конверзију. Уз подршку ресорних министарстава радили смо интезивно и на енергетској санацији школа и вртића, али и приватних кућа. За те намене из године у годину издвајамо све више средстава а резултати говоре да смо на добром путу. Између осталог то потврђује и ово признање”.

Овај свеобухватни пројекат спроведи УНИЦЕФ у Србији уз финансијску подршку Владе Норвешке, уз подршку Министарства просвете и Министарства туризма и омладине и у партнерству са Институтом за нуклеарне науке “Винча”, Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Иницијативом “Дигитална Србија” (ДСИ), Интернет друштвом Србије, Фондацијом “Петља”, Центром за промоцију науке (ЦПН) и организацијама “Connecting” и “Достигнућа младих у Србији”, а у сарадњи са заједницама локалне самоуправе. Компанија МТ-КОМЕX Д.О.О. донирала је израду пројекта и извођење радова за соларну електрану донирану у оквиру пројекта.