Школе у Ужицу прославиле Савиндан
28/01/2019

Школе у Ужицу прославиле Савиндан

Школе широм Србије, па тако и оне у Ужицу, јуче су обележиле школску славу Светог Саву, у част првог српског архиепископа, творца законодавства и просветитеља.

Растко Немањић је рођен 1175. године и био је најмлађи син српског жупана Стефана Немање, а као доста млад се замонашио у руском манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори и добио монашко име Сава. Умро је 27. јануaра 1236. у Трнову у Бугарској при повратку са ходочашћа у Јерусалим.

У Никеји је 1219. од византијског цара Теодора издејствовао аутокефалност српске цркве и српску архиепископију.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић присуствовао је приредбама у Предшколској установи и Техничкој школи, у којој је заједно са директором предузећа Први партизан свечано отворио и нови рачунарски кабинет који су заједнички опремили Град Ужице и ово предузеће.

“Први партизан” је обезбедио 10 десктоп рачунара у вредности око 700 000 динара, а Град Ужице је реконструисао целокупан простор новог рачунарског кабинета.

“Радује нас што смо били у могућности да опремимо овај рачунарски кабинет и на тај начин допринесемо да ученици Техничке школе практично примене теоријска знања везана за информационе технологије, Још важније је што ће се на тај начин подстаћи њихова заинтересованост за област без које се данас не може замислити успешно пословање. Неко је рекао да је право образовање подстицање способности да се буде заинтересован за нешто. Верујемо да су то нешто данас информационе технологије и биће нам драго ако овај кабинет буде у функцији оспособљавања квалитетних кадрова на које ће у будућности моћи да рачуна, између осталих, и Први партизан.”-рекао је овом приликом градоначелник Петковић.

“Једна од мудрих мисли Светог Саве је била: „Нећемо никога са врата наших празна да отпуштамо“.  У име тога, професори дајте све од себе да пренесете неопходна теоријска и практична занања ученицима. А ви млади се потрудите да та знања усвојите, примените и надограђујете константно. Лепа ствар у вези са учењем је то да нико не може да вам га одузме и да учити значи бити човек.” -навео је Петковић.