Шиљковић: "Решавање проблема паркирања је приоритет"
13/11/2020

Шиљковић: “Решавање проблема паркирања је приоритет”

Паркирање у Ужицу је деценијски проблем, који из године у годину све више долази до изражаја. Како наводи члан Градског већа задужен за саобраћај Слободан Шиљковић, постоји неколико фактора који утичу на недостатак паркинг места у нашем граду, а свакако највише доприноси тај да је, за нешто више од десет година, број аутомобила у Ужицу драстично порастао. Тако, у овом тренутку, према подацима МУП-а у Ужицу има око 30 000 регистрованих возила.

Према речима Шиљковића у централном делу града, где је проблем паркирања најизраженији, има свега око 1100 обележених паркинг места на којима паркинг сервис врши наплату уз додатних 200 места у јавној гаражи, као и један известан број паркинг места који нису у систему наплате: “Имамо доста места која се не наплаћују, читава Турица, Царина, Крчагово…али и делове око зграда у центру. ”

Слободан Шиљковић, члан Градског већа задужен за саобраћај

“Проблем паркирања имају практично сви градови у Србији, који доста више улажу, а опет имају тај проблем. Град Ужице, односно руководство Града, је препознало проблем паркирања као један од главних проблема и радиће интезивно на његовом решавању. Настојаћемо да при свакој реконструкцији улица, изградњи нових објеката, буде планирана и изградња неколико паркинг места. Знамо да то није нешто епохално, али десет по десет паркинг места значиће мали корак ка решењу овог проблема.”

Шиљковић је позвао грађане и да више користе јавни градски и приградски превоз што ће такође, како наводи, учинити да мање возила буде у граду.

“Најбитнија мера коју ће Град спровести у циљу решавања проблема паркирања је постављање монтажних гаража на две локације: код аутобуске станице и на локацији на Међају. На овај начин ћемо имати око 300 нових паркинг места у централном делу града, што ће у прво време решити овај горући проблем.”

Шиљковић је истакао да су цене паркирања у Граду Ужицу дефинисане још 2010. године и до данас се нису мењале. У оквиру друге зоне (плава зона) цена паркирања у Граду Ужицу је 25 динара по сату, а цене у другим градовима попут Пожаревца, Зрењанина, Новог Сада, Ниша и других су, како наводи, знатно веће него код нас. Исти случај је и са дневним паркинг картама као и месечним.

“Студија паркирања у граду Ужицу урађена је 2008. године и на основу те Студије је и примена ценовника и где су постављене плава и црвена зона, уз мале измене до данашњег дана. Буџетом Града за наредну годину је предвиђено да се почетком наредне године ради нова Студија паркирања где ће се тачно показати која зона треба да буде у ком делу града, шта треба урадити и Студија ће показати како на најбољи начин да решимо паркирање у самом граду.”

“Желим да апелујем на грађане да што више користе јавну гаражу, јер у самом граду свакодневно имамо мањак паркинг места, док је у јавној гаражи увек око 70 слободних места за паркирање.”

Шиљковић је навео и да је што се тиче повлашћених паркинг карата, цена у првој зони 500 динара, а у другој 300 динара, што важи за станаре који станују у оквиру тих зона.

“Ценовни став је максимално коректан, убедљиво најнижи у целој Србији, за сада није у плану ново поскупљење. Студија паркирања која је у плану показаће да ли у неким деловима града треба или повећати или смањити цену.”