"Сентиментално путовање трагом ћире кроз кањон Ђетиње"
22/09/2021

“Сентиментално путовање трагом ћире кроз кањон Ђетиње”

У  изложбеном простору Народног музеја Ужице у Јокановића кући, отворена је изложба познатог ужичког академског сликара Радомира Верговића под називом „Сентиментално путовање трагом ћире кроз кањон Ђетиње“.

Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице изразила је посебно задовољство што је Верговић током свог плодног и успешног рада, у ужичком Народном музеју излагао више од десет пута.

Уз подсећање да се Верговић у младости бавио гимнастиком, глумом, илустрацијом, карикатуром, плакатом, графичким дизајном, она је нагласила и да је осамдесетих година  урадио и неколико мунументалних мозаичких композиција, у Комерцијалној банци, Главној пошти, „Дунав осигурању“ и тадашњој Војвођанској банци.

“Сасвим је сигурно да је прекретница у њоговом живтоу 1961. година када на Академији за примењене уметности уписује сликарство у класи професора Винка Грдана. По завршетку студија почиње да ради у Вестима као технички и ликовни уметник, да би након 11 година био изабран за директора штампарије “Вести” на Белој Земљи. 1972. године примљен је у чланство УЛУПУСА, излаже групно и самостално у земљи и иностранству. Добитник је бројних наград и признања, златна значка културно просветне заједнице Србије, награда за животно дело УЛУПУСА, повељу Града Ужица за допринос развоју града. За Ужице он је препознатљиво градско лице, лице које увек изнова изнедри и створи нешто ново.”

Изложбу коју чини 16 слика у техници суви пастел  отворила је виши кустос Народног музеја Ужице, историчарка уметности Катарина Доганџић Мићуновић.

“Одавно нисмо видели изложбу пастела који су рађени на црној подлози. То је управо био идеалан медиј да се те силне емоције које носи ова изложба искажу у пуној блиставости снажних, чистих боја. Верговић је, иначе, познат као велики колориста, а на овим сликама доминирају хармоније зелених и љубичастих тонова што су боје са снажним призвуком езотерије, односно, природе. Чистота и убедљивост емотивности овде су жива, снажно присутна осећајност, ма колико се могло причињавати да ју је време утишало или преварило”.

“Част је бити са људима које је уметност окупила упркос страховима и злу које нас окружује. Вечерас сам вас позвао на једно мало путовање кроз фасцинантан, божанствени дар природе који је нама дат на радост, уживање за здравље и за чување. Покушајмо на овом путу да се сетимо нечег лепог што смо имали, што смо доживели. Потражимо у себи неко осећајност, ваљда није нестала у нашој трци и јурњави на ветрењачи. Имамо ли још љубави, човекољубља, пријатељаства, вере, толеранције, јер ако то имамо онда смо победили свако зло”, истакаа је обраћајући се присутнима Радомир Верговић.

Изложба „Сентиментално путовање трагом ћире кроз кањон Ђетиње“ у јокановића кући биће отворена до 6. октобра.