Шеф Делегације Европске уније, амбасадор Сем Фабрици посетио Ужице
25/06/2019

Шеф Делегације Европске уније, амбасадор Сем Фабрици посетио Ужице

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици посетио је данас Ужице, где је присуствовао манифестацији „ЕУ зелени дан“, која се одржава у оквиру кампање заштите животне средине „Погледај око себе“. Ову кампању спроводе Министарство за европске интеграције и Делегација Европске уније у Републици Србији, заједно са Министарством за заштиту животне средине. 

После пријема у Градској кући градоначелник Ужица Тихомир Петковић је заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и државним секретаром Министарства за заштиту животне средине Драганом Јеремићем и амбасадором Фабрицијем обишао Регионалну депонију „Дубоко“ изграђену уз донацију Европске уније, те Женски центар Ужице, социјално предузеће које се успешно бави рециклажом текстила, а које је добило подршку Европске уније кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора.

Градоначелник Ужица, амбасадор Фабрици и министарка Јоксимовић у посети Женском центру Ужице

По речима директора Момира Миловановића Депонија Дубоко функционише од 2005. године и у њу је до сада уложено око 18 милиона евра. 4 милиона евра су уложили оснивачи, 5 милиона из кредита Европске банке, 2,5 милиона СИДА, 4 милиона евра је донација Европске делегације у Србији, 600 хиљада евра је донација Француске владе док је 86 хиљада евра донације Владе Јапана.

“Систем још није потпуно затворен јер нисмо још решили отпадни процес депонијске воде. То постројење је у плану. У наредном периоду треба да решимо и проблем депонијског гаса, како би га искоришћавали за производњу струје. Циљ нам је да у наредном периоду унапредимо и процес за рециклажну селекцију, како би што мање отпада депоновали, а што више вратили у кружни процес животне средине”, навео је Миловановић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је пожелевши добродошлицу гостима истакао задовољство што су одабрали Ужице као први град у овој кампањи заштите животне средине.

“Ужице је град са посебном осетљивошћу за проблеме везане за заштиту животне средине, јер нас мучи проблем недовољног квалитета ваздуха који удишемо, знамо да нисмо решили проблем отпадних вода и ово је прилика да замолимо министарку, амбасадора и државног секретара да нам помогну да у наредних неколико година решимо ове проблеме и да наставе са подршком коју смо имали са њихове стране”, навео је градоначелник Петковић и додао да је град Ужице један од градова који користи подршку за пројекте од институција ЕУ,а резултат тога се огледа у чињеници да се у овом тренутку 8 пројеката који се реализују у Ужицу финансира из средстава ЕУ.

“Велики новац ЕУ је уложила, кроз кредите и грантове за заштиту животне средине, односно у Депонију Дубоко негде око 15 милиона евра, новац је уложен такође у рециклажу текстила, затим и низ програма везаних за примарну селекцију. Један од значајних програма који се финансира из програма ЕУ јесте кишна канализација у индустријској зони Крчагово у дужини од 2 800м, вредан 511 хиљада евра”-рекао је градоначелник.

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици је приликом посете истакао да је ова кампања усмерена на свест грађана о важности животне средине, и важности решавања свих проблема који постоје у овој области.

“Драго ми је што смо дошли у Ужице, знамо да су овде питања које се односе на животну средину изузетно важна грађанима Ужица, мислим да тако треба да буде и у целој земљи. Ова кампања коју смо покренули трајаће месец дана, током тог периода посетићемо Шабац, Суботицу и друге градове широм Србије како би управо указали на важност решавања проблема животне средине. Изабрали смо град Ужице са посебним разлогом. Хтели смо да заобићемо велике градове, јер је овде 2011. године почела са радом прва регионална депонија чврстог отпада, знајући да је ово град који је много тога уложио у решавање питања заштите животне средине. Са градоначелником Ужица и министарком Јоксимовић и државним секретаром разговарали смо о будућим активностима како би Депонија наставила да ради на један одржив и безбедан начин и уверен сам да ће све оно што смо ми данас разговарили и о чему смо се договорили, заживети. Данас смо видели како изгледа добра сарадња Брисела, Београда и Ужица, надам се да ће ова иницијатива послужити за пример другим градовима и општинама и надам се да ће наша кампања “Погледај око себе”помоћи свим грађанима у Србији, али не само и њима него и локалним центрима и властима, колико је неопходно да се врло брзо и одлучно решавају питања животне средине” – рекао је Фабрици.

Државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Драган Јеремић

“Видели сте сами када су кише и поплаве колики је значај постројења за отпадне воде.  Потребно нам је више од 160 нових постројења, што кошта више од шест милијарди евра и ми не можемо ништа урадити без помоћи ЕУ”, рекао је државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Драган Јеремић и додао: “Чињеница је да је Ужице кренуло да решава тај проблем, као и неколико других локалних самоуправа. Студија је у току, одређена је и локација и ту проблем може да се реши у наредних две до три године. Министарство екологије ће учинити све да Ужицу изађе у сусрет и да из сопствених средстава одвоји новац за пројекте који се односе на заштиту животне средине.”

Министарка за европске интеграције Јадранка  Јоксимовић

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је навела да је пројекат Депоније веома захтеван пројекат који није до краја довршен: “Депонија се на жалост брзо пуни, зато смо планирали да значајан део средстава, негде око шест милиона евра, буде издвојено преко ИПА фонда за наставак пројекта, пре свега подизање свести и набавке опреме за примарну сепарацију отпада.”

Министарка је подсетила да Србија има око 200 милиона евра бесповратних средстава од Европске Уније на годишњем нивоу, у виду грантова не кредита, и најавила да ће у четвртак у Бриселу бити отворено поглавље 9 – Финансијске услуге.

“Комесар Хан и ја ћемо потписати претприступну помоћ ИПА 2018 у износу од 179 милиона евра бесповратних средстава и то ће унапредити наш укупан реформски рад. Из тог пакета 62 милиона евра је намењено за животну средину и то за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу, а и град Ужице би могао у наредном периоду да конкурише са једним добри пројектом за пречишћавање отпадних вода”, рекла је Јоскимовићева.

Након посете Депонији и Женском центру Ужице у Регионалној развојној агенцији Златибор је одржана панел дискусија о заштити животне средине, где су уједно и представљени други успешно реализовани пројекти у области заштите животне средине у Златиборском округу. Потом је у Народном музеју представљен пројекат NeoLIFE – изградња археолошког парка у Ужицу који се такође финансира из средстава ЕУ.