Седница Градског већа Града Ужица одржана на Белој Земљи
13/03/2019

Седница Градског већа Града Ужица одржана на Белој Земљи

Данашња седница Градског већа Града Ужица одржана је на Белој Земљи уз присуство представника грађана месних заједница Качер, Љубање и Бела Земља. Ово је друга седница одржана изван Градске куће, после оне крајем децембра прошле године у Севојну.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је одржавање седнице на Белој Земљи наставак праксе да се седнице одржавају у месним заједницама, у намери да се руководство Града приближи грађанима Ужица и боље се упозна са проблемима са којима се они сусрећу.

Анализирајући урађено у овом подручју протеклих година и планирано за наредни период градоначелник је рекао:

“Ми смо у претходних неколико година покренули више озбиљних пројеката на територији ове три месне заједнице, а имамо намеру да завршимо започето и да кренемо са неким важним новим инвестицијама. Кад је у питању Бела Земља, наша компанија Први партизан је кренула са изградњом новог фабричког објекта и треба да за годину, две омогући пријем 200 новозапослених, што је значајно за грађане који живе на територијама ових месних заједница, јер ће они сигурно бити први кандитати за нов посао. Оно што следи јесте наша жеља, коју се надам да ћемо ове године остварити, да подигнемо индустријску зону преко пута локације где се ради поменута фабрика. То ће бити прва зелена индустријска зона у Србији у складу са највишим еколошким стандардима. Не треба да се плаше људи који ту живе и имају викендице у близини, јер нису планиране фабрике које ће да загађују животну средину већ индустрија која се уклапа у те високе еколошке стандаре.”

“Конкурисали смо у Министарству привреде за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода којим ћемо решити проблем отпадних вода будуће индустријске зоне и 800 грађана са територије Беле Земље, а надамо се да ћемо наредних година решити целокупан проблем отпадних вода за све грађане ове месне заједнице. Такође, очекујемо да најкасније до краја маја почне са радом дечији вртић на Белој Земљи у који је Град уложио у 2012. години око 83 хиљаде евра за куповину објекта, а у протекле три године негде око 200 хиљада евра за реконструкцију објекта.”-навео је Петковић и додао:

“Планирана је гасификација целе територије ове три месне заједнице и постојеће индрустрије, што ће им снизити трошкове пословања, али и породична домаћинстава која буду заинтересована моћи ће да се прикључе на исти. Град подржава и изградњу цркве коју су започели грађани Беле Земље. Град је прошле године издвојио око 600 хиљада динара, а данас на седници смо донели одлуку да се издвоји још око 700 хиљада динара, као подршку завршетку градње цркве. Путеви Србије ће ускоро кренути са рехабилитацијом магистралног пута од Ужица до Сушице у дужини од 15 км, а наше градске службе су тражиле од Путева да у оквиру те рехабилитације буду изграђени тротоари, стајалишта и расвета уз магистралу, што грађани Беле Земље траже годинама уназад, пре свега због сигурности деце који иду у школу.”

Проблеми које су грађани изнели, а за чије решавање очекују подршку Града, су везани за изградњу канализационе мреже, отварање амбуланте и апотеке и отварање полицијске станице у насељу.