Састанак са представницима НАЛЕД-а
21/05/2021

Састанак са представницима НАЛЕД-а

Заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић и члан Градског већа Слободан Кузмановић данас су са представницима НАЛЕД-a разговарали о Програму цертификације општина и градова по мери привреде (БФЦ). Била је ово прилика и да се размене искуства стечена током протеклог периода, а једна од тема била је и декларација о заштити пчела.

Душан Васиљевић директор за предузетништво и инвестиције НАЛЕД-а оценио је да је Град Ужице препознат као град добре пословне климе због чега се и нашао међу градовима који имају шансу да у наредних годину дана добију (БФЦ) цертификат.

“Цертификација градова и општина по мери привреде у југоисточној Европи је јединствени програм за еваулацију и унапређење услова за пословање и инвестирање на локалном нивоу. Програм цертификације даје општинама и градовима план реформи и јасне смернице како да креирају добру пословну климу и уведу међународно признате стандарде ефикасне и транспарентне локалне администрације”, рекао је Васиљевић и изразио наду да ће ужичка локална самоуправа успети да испуни неопходне услове и придружи се градовима и општинама у Србији и земљама региона које су то већ учиниле.

По речима Драгољуба Стојадиновића заменика градоначелника Ужица, овај програм који локaлној самоуправи и привреди доноси бројне предности вредан је пажње.

“Одређене услове из поменутог програма цертификације већ смо испунили и то нас је између осталог кандидовало међу градове и општине са повољном пословном климом, а у наредном периоду размотрићемо недостатке и све оно што треба урадити, јер нама јесте у интересу да будемо део програма али и БФЦ Клуба чије оснивање је најављено.”

Марко Марић менаџер БФЦ програма објаснио је да је ово јединствени програм у југоисточној Европи који локалним самоуправама нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља.

“На путу до цертификата градови и општине морају да испуне 10 критеријума међу којима су постојање стратегије развоја, функционалне Канцеларије за локални економски развој и Привредног савета, адекватну инфраструктуру, ефикасан процес издавања грађевинских дозвола, стимулативну политику за развој предузетништва и др.”

Веома добром оцењена је досадашња сарадња Града Ужица и НАЛЕД-a, а како је најављено у наредном периоду очекује се и потписивање Декларације о заштити пчела.