Састанак Координационог тима и Партнерског форума за израду Плана развоја
11/05/2022

Састанак Координационог тима и Партнерског форума за израду Плана развоја

У Ужицу је данас одржан састанак Координационог тела и Партнерског форума за израду Плана развоја града Ужица за период од 2022. до 2029. године.

Како је на почетку састанка истакла градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, све активности одвијају се у складу са Законом о планском систему, којим су јасно дефинисани поступци и процедуре приликом израде Плана развоја локалних самоуправа. Уз Координационо тело, формирано је 18 тематских радних група које покривају све области живота у нашем граду, као и Партнерски форум. Ипак, као најважнији елемент градоначелница је истакла консулатације са приватним, цивилним, корпоративним сектором и грађанима појединачно.

“Жеља нам је да у широком дијалогу дођемо до заједничког предлога, у ком смеру треба да се развија наш град и до заједничке визије, како наш град треба да изгледа 2029. године.

Сведоци смо да наш град последњих година, а тек ће  у годинама које су пред нама мењати свој изглед на боље: ауто пут је надомак Ужица, обилазница и тунел испод Кадињаче ће изместити теретни и део путничког саобраћаја из центра града, биће реконструисан здравствени центар. Све ово и многи други пројекти наћи ће своје место у Плану развоја”.

Према речима Бранислава Митровића, председника Скупштине и координатора за израду Плана развоја града Ужица, сама чињеница да је Република Србија по први пут донела Закон о планском систему, који јасно дефинише израду планова локалних самоуправа, говори о значају овог по хијерархији највишег планског документа једног града.

“У процес израде Плана развоја до данас је укључено преко 300 људи. Свакодневно имамо састанке са привредницима, представницима месних заједница, са формалним телима попут  савета и организација младих. Велика је одговорност и локалне власти, али и свих структура у нашем граду, свих наших суграђана да дамо добре предлоге како би 2029. године овај град био место где велики број људи жели да живи где млади желе да остану, да заснивају своје породице. Искористићемо све географске предности, лидерски положај између Републике Црне Горе, Босне и Херцеговине. Град Ужице ће бити лидер, мора бити лидер користећи све те своје предности, али и наћи одговоре на изазове и на проблеме које смо уочили.”

Град Ужице је потписао Споразум о пословној сарадњи за подршку за израду нацрта Плана развоја са Републичким секретаријатом за јавне политике, а у оквиру Пројекта за менторство у локалном процесу планирања у циљу локализације Агенде за одрживи развој до 2030. године у Србији, који се финансира из средстава влада Немачке и Швајцарске у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија/Агенда 2030“ који спроводи GIZ.

Значајна подршка долази и од консултаната, међу којима је и Снежана Селаковић, спољна стручна сарадница за стратешко планирање, универзитета “Едуконс”, која је присуствовала и сви консултацијама претходних дана. И она је истакла значај укључивања што већег броја људи у израду за гхрад стратешки важног документа.

Израда Плана развоја одвија се у седам фаза, у овом тренутку завршена је анализа постојећег стања и друга фаза, а упоредо се ради и трећа која се односи на визију и креирање развојних праваца, креирање циљева и на крају креирање конкретних мера. Током лета биће спреман први нацрт документа, након чега ће уследити јавна расправа, па његово усвајање.