"Сарајево и Ужице-историја нераскидивих веза"
29/04/2022

“Сарајево и Ужице-историја нераскидивих веза”

У присуству заменика градоначелника Источног Сарајева Слободана Амовића, директорке Архива БиХ Данијеле Мрде и декана Филозофског факултета из Срајева проф. др Драгa Мастиловића у Историјском архиву Ужице отворена је изложба „Ужице и Срајево –  историја нераскидивих веза”.

Све присутне у име Града Ужица поздравио је заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић.

“Радује ме што у име града Ужица могу да поздравим драге госте из Сарајева, шехер града са којим Ужице кроз векове плете нераскидиве мреже блискости и сарадње. Чињенице непобитно показују да нам је историја у великој мери заједничка и да опстанак дугујемо, између осталог, и узајамној подршци и разумевању наших народа. Уверен сан да ћемо кроз ову поставку која жели да нам исприча причу о истинском пријатељству  наших градова, направити значајан корак у изградњи нових мостова сарадње и да ћемо се убудуће и чешће сретати, наглашавајући све оно позитивно и добро што нас је нераскидиво повезало за сва времена”.

Историјски периоди поставке обухватају Аустро-Угарску монархију, Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца као и Краљевину Југославију до њеног слома и првих дана нацистичке окупације. Представљени документи попут прогласа и прокламација или документи везани за Сарајевски атентат представљају догађаје који су на први поглед везани искључиво за Босну и Херцеговину. Изложба је подељена на неколико целина (миграције, саобраћај, школство, здравство, културна друштва) кроз које је могуће пратити развој Ужица и околине као и утицај Сарајева из којег су често службеним путем стизали доктори, инжењери, учитељи, распоређивани по одлуци банске управе.


Данијела Мрда, директорка Архива БиХ и ауторка, овом изложбом прича о истинском пријатељству и подршци ова два града или боље речено ове две земље, а изложени документи су само материјализовани сведоци о заједничкој историји и узајамној подршци.

За делегацију из БиХ непосредно пред отварање изложбе приређен је пријем у Градској кући, где су заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић и члан Гардског већа Ратко Трмчић са гостима разговарали о постојећим, али и новим моделима сарадње.