Санирање последица експлозије и утврђивање одговорности
08/12/2020

Санирање последица експлозије и утврђивање одговорности

У стамбеној згради у Улици Милоша Обреновића број 3 у Крчагову у суботу поподне догодила се експлозија. У несрећи су повређена четири станара, од којих је једна жена, због тежих опекотина, транспортована на Војно медицинску академију у Београд, док су остали пуштени на кућно лечење, након указане помоћи у ужичкој болници. Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да је Град у свакодневном контакту са Војно медицинском академијом и да је здравствено стање повређене жене стабилно.

Градоначелница је навела да је заједно са сарадницима још у суботу изашла на терен и разговарала са станарима оштећене зграде: “Сазнали смо да су сви станари, уназад месец ипо дана, пријављивали да имају проблем, да се у њиховим зградама које нису на гасоводној мрежи осећао гас. Они су то пријављивали надлежним органима. Одмах је на иницијативу Града Ужица уз сагласност “Ужице гаса” и Ватрогасне службе донета одлука да се заустави испорука гаса, тако да су сви који користе гас у насељу Крчагову привремено остали без снабдевања истим. Град Ужице је морао у том тренутку да обезбеди Ковид болници алтернативно грејање, 25 грејних тела је стигло у болницу, пацијенти нису били угрожени. Такође, у два вртића обезбеђено је алтернативно грејање, покренули смо старе котлове на мазут.”

“Овом приликом бих истакла да је најважније и најбитније да жена која је повређена стабилно и желимо да што пре изађе из болнице. Овај инцидент који се десио за викенд, више не сме да се понови у Граду Ужицу, безбедност грађана Ужица сваког момента мора бити на правом нивоу и нико од грађана Ужица не сме бити угрожен” – рекла је градоначелница.

Градоначелница је навела да су инспектори МУП-а изашли на лице места, урадили увиђај и свој извештај су предали тужилаштву и то је кренуло у даљу процедуру.

“Желим да вам поручим да је градско руководство предузело у овом тренутку све што је било у нашој надлежности и ингеренцији. У понедељак ујутру организован је хитан састанак са свим јавно комуналним предузећима и са директором “Ужице гаса” где смо договори да Јавно комунално предузеће “Биоктош” и Јавно предузеће “Стан” крену у санацију оштећених станова а да све трошкове сноси “Ужице гас”. Радови су кренули и зграда ће бити враћена у првобитно стање.”

Према речима техничког директора предузећа “Ужице гас” Данила Станковића гасовод који пролази тротоаром Улице Милоша Обреновића у Крчагову где се десио инцидент, урађен је пре 10 година, а објекти у којима се десила хаварија немају гас.

“Покушавамо да утврдимо где је гас могао да уђе у зграду. Сегментирали смо мрежу од врха Доварја до касарне у Крчагову у чијој се близини комплетна канализација из ове три зграде упаја у колектор. Ако је дошло до у уласка метана у зграду кроз канализацију морала је да уђе на том месту како би стигла у зграду. Метан је детектован и у вентилацији и у канализацији, зграде су надограђиване треба видети како је могло да уђе и у једно и у друго.”