Санација и чишћење корита реке Ђетиње
28/10/2021

Санација и чишћење корита реке Ђетиње

Санација и чишћење корита реке Ђетиње на потезу од Ђурића моста до Старог железничког моста, пројекат је који реализује ЈВП “Србијаводе” средствима у износу од 10,5 милоиона динара. Ребаланском буџета, град је определио и додатних три милиона динара за реализацију овог пројекта.

По речима Предрага Гавовића помоћника градоначелника, дужина деоницве на којој се ради санација и чишћење је око 1000 метара.

“У плану је било само чишћење и санација обалаутврда, међутим пре 15 дана када су и почели радови откривено је да су ножице камених обалоутврда у веома лошем стању па се извршило додатно препројектовање и тренутно се ради бетонирање тих ножица у дужини од преко 80м2. Где год се открије да су обалоутврде у лошем стању биће саниране, што ће донекле продужити рок за завршетак радова”.

Гавовић додаје да ово није једини пројекат који Град ради око уређења корита реке Ђетиње.

“У јуну је Скупштина града је донела одлуку о изради  Плана детаљне регулације за Турицу. Он подразумева уређење око 1500м2 корита, односно израду обалоутврда које ће заштити Турицу а самим тим и град од високих поплава. Рани јавни увид је у току у Градској управи за урбанизам и изградњу, рок за израду Плана је 4 месеца па очекујемо да ћемо почетком идуће године имати тај план”.

Овај документ, по Гавовићевим речима, важан је не само због изградње обалоутврда, већ и због уређења спортско-рекреативног комплекса Турица и стављања у функцију комплетног појаса површине око 20 хектара.