Садржаји Народног музеја доступнији особама са инвалидитетом
22/01/2020

Садржаји Народног музеја доступнији особама са инвалидитетом

Град Ужице је у оквиру реализације пројекта “Култура за све” који финансира Министарство за рад, запошљавање и борачка и социјална питања,  обезбедио Народном музеју вертикални транспортер за лица која користе инвалидска колица.

“Министарство је за конкурсе за особе са инвалидитетом прошле, а и ове године издвојило средства у износу од по 600 милиона динара. До сада је у 34 јединице локалне самоуправе урађено 77 рампи за особе са инвалидитетом ради лакшег приступа јавним објектима. У наредном периоду обезбедићемо још једна додатна колица за особе са инвалидитетом, који ће моћи када дођу у својим електричним колицима да се пребаце у нова колица како би овај транспортер могао да се користи на прави начин” навео је овом приликом државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Ненад Нерић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Ненад Нерић

Заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић захвалио се Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања на донацији која је од посебног значајна за наше суграђане са инвалидитетом. Станисављевић је навео да ће сада поставке и изложбе које су у Народном музеју бити доступније особама са инвалидитетом, као и да ће им нова опрема омогућити да присуствују манифестацијама и осталим значајним културним дешавањима у овој установи.

Заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић

“Град Ужице доста придаје значаја и труди се да направи инклузију особа са инвалидитетом. Настојаћемо да и у осталим установама културе обезбедимо сличне услове тако да сви садржаји буду доступни сваком грађанину” навео је Станисављевић истичући да вредност ове донације превазилази новчану.

“Подизач, или лифт чини објекат Музеја значајно приступачним и решава проблем особама са отежаним кретањем у циљу приступа установи и њеним садржајима који су битни за наш град. Важно је напоменути да ће особе са инвалидитетом убудуће моћи да уживају у садржајима и изложбама Народног музеја и музеја Ужичке републике” рекао је Чедомир Цицовић представник Удружења дечије и церебралне парализе, и додао да је иницијатива за решење проблема неприступачности зграде Музеја потекла од саме установе културе која је иницирала промену, што је веома значајно.