Садржајан и разноврстан програм у галерији "Рефелктор" у току 2018. године
16/04/2018

Садржајан и разноврстан програм у галерији “Рефелктор” у току 2018. године

Галерија „ Рефлектор“ основана је у простору бивше касарне у Крчагову 2017. године, а главни носиоци рада галерије су чланови Удружења визуелних уметника Ужица, који су заједно са партнерима волонтерски радили на уређењу простора и организацији културних догађаја. У току претходне године успели су да употпуне уметничке садржаје у граду, а и шире, кроз сарадњу са професионалним уметницима из нашег града, земље, али и са уметницима из иностранства, и на тај начин се високо позиционирали на културној сцени.

Председник Удружења визуелних уметника Ужица, Александар Димитријевић је рекао: “После зимске паузе спремамо се за нову сезону која почиње у априлу. На конкурс за излагање у галерији јавио се велики број уметника, пa je стручни жири у саставу Слађана Петровић Варагић- историчарка уметности, Бранислав Николић- уметник, Саша Јањић- историчар уметности и Божидар Плазинић- уметник, направио селекцију уметничких пројеката који ће бити представљени у новој излагачкој сезони. Планирана је сарадња са преко 20 уметника из земље и иностранства у оквиру самосталних пројеката, чиме ћемо обогатити и проширити културне садржаје у граду. Такође ћемо, у  оквиру програма галерије представити нашим суграђанима и стручној јавности иновативне погледе на савремену уметничку праксу. Уметници ће се изражаавати кроз различите медије почевши од оних традиционалних па дo врло савремених, кроз различите идеје и концепте.”

Са прошлогодишњег отварања галерије “Рефлектор”

У току ове године у галерији „Рефлектор“ биће организована и два фестивала,  „Граин“- фестивал документарне уметности и „Видеопарк“- фестивал савремене уметности који ће обухватити више прометних локација у граду и тиме донети сасвим једну нову димензију конзумирања савремене уметности, која је јединствена не само за наш град, него и за читаву нашу земљу.

Ове сезоне у програму галерије “Рефлектор” је и изложба под називом „Доба обнове II“, која представља изложбу чланова Удружења визуелних уметника Ужица, као природан продужетак претходне излагачке сезоне и жеље да се прикажу активности чланова удружења, као и пресек годишњег уметничког рада, док ће се неколико чланова удружења представити и самосталним пројектима. Излагачки простор галерије биће отворен и за младе уметнике и студенте уметничких факултета из Ужица као један облик подршке на почетку уметничке каријере.

Са прошлогодишњег отварања галерије “Рефлектор”

“Срадњу смо остварили и са галеријом U10 из Београда чији ће се чланови представити у галерији „Рефлектор“. Просторије бивше касарне биће отворене за резиденцијалне боравке уметника из иностранства. Планирали смо да и наше суграђане, како млађе, тако и старије, активно укључимо у рад галерије кроз посебне ликовне радионице и радионице за сито-штампу на текстилу у оквиру пројекта „Понеси уметност“, а као завршетак пројекта реализоваћемо изложбу насталих радова”, рекао је Димитријевић и додао “надамо се да ће овако садржајан и разноврстан програм понудити нашим суграђанима, а и шире, посебно уживање, и да ћемо наш град обогатити јединственим уметничким догађајима.  Очекујемо да ће посета публике ове сезоне бити још већа од претходне која је, и сама, била веома успешна”.

 

 

Програм галерије „Рефлектор“ за 2018. годину :

 

ИМЕ АУТОРА И НАЗИВ УМЕТНИЧКОГ ПРОЈЕКТА

1.       Соња Јанков („Пројектована архитектура“)
2.       Софија Војиновић (циклус „Композиција“) и Милка Жуњанин („Простор“ и „Прострорне композиције“)
3.       Саша Татић („Homewards“)
4.       „Граин“– фестивал документарне уметности
5.       Мила Панић („Landscape is a work of mind“ )
6.       Нина Миливојевић и Милош Гавриловић (студенти уметничких факултета из Ужица)
7.       „Доба обнове II“ (изложба чланова Удружења визуелних уметника Ужице)
8.       Урош Звиздић („Добро место“)
9.       Вељко Вучковић („The Suspicious Collective“) и Дејан Крстић (циклус портрета)
10.   Марина Костић („Housework graffiti”, „Between wish and possibility. Evеryday life“ и циклус скулптура) и Ана Цвијановић (циклуси: „Touch“, „Crowd“, „Geneza“)
11.   „Видеопарк“– фестивал савремене уметности
12.   Миодраг Манојловић („Непрестано и без циља“ )
13.   Представљање галерије U10 из Београда– излажу уметници: Лидија Делић, Нина Ивановић, Сава Кнежевић, Исидора Крстић, Ива Кузмановић, Немења Николић И Марија Шевић
14.   Јелена Мицић („Оранж“- просторна инсталација) и Снежана Златковић („Феномен транспарентности: Трансформације градског пејзажа“)
15.   Ивана Аранђеловић („Имагинарни медицински извештај“)
16.   Раде Тепачевић (циклус слика) и Младен Лазаревић („SOUL-SEARCHING“)
17.   Филип Баралић и Биљана Цицварић (чланови Удружења визуелних уметника Ужица)