Са потпредседницом Владе Србије Зораном Михајловић о проблемима и кључним пројектима Севојна
06/02/2018

Са потпредседницом Владе Србије Зораном Михајловић о проблемима и кључним пројектима Севојна

Потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић заједно са својим сарадницима боравила је данас у Севојну где су имали радни састанак са руководсвом Града Ужица и представницима Градске општине Севојно.

Тема састанка су били кључни пројекти и кључни проблеми на територији Градске општине Севојно и Града Ужица, везани за озакоњење, за саобраћајну инфраструктуру, привреду и све оно што се показало као важно за унапређење живота грађана Севојна и Ужица.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић на радном састанку са руководством града Ужица и представницима општине Севојно

Потпредседница Владе је истакла да постоји неколико пројеката око којих је постигнута сагласност на састанку, који је према њеним речима, био изузетно квалитетан:

“Ако говоримо о путној инфраструктури, договорено је да одмах кренемо у изградњу пасареле, што је веома важно за 47 деце која прелазе магистрални пут на путу ка школи из насеља Рујевац, а у питању је безбедност деце која мора увек бити на првом месту” и додала да је договорена и изградња 5 километара локалних путева који су дефинисани као приоритетни, од тога 3 км ове године и 2 км наредне а све то ће финансирати Путеви Србије.

Када је у питању магистрални водовод који је у веома лошем стању и чија замена је неопходна министрка је истакла да пројектно-техничка документација за магистрални водовод постоји, и да у другој половини године очекује расписивање јавног позива за рад на том пројекту.

“Разговарали смо и о лошем стању железничке станичне зграде у Севојну која ће бити комплетно реконструисана”, рекла је Михајловићева и додала да ће Железница пружити помоћ у обуци људи који ће продавати карте.

Пре састанка, министарка је обишла деоницу пута Кратовска стена (скретање за Лучане) -Ужице, која ће, како је најавила, бити реконструисана до марта идуће године. Дужина ове деонице је 37 километара, извођач радова је компанија „Ратко Митровић“ а укупна вредост овог пројекта је 862 милиона динара.

Она је рекла и да је накнадно затражено да се на улазу у Севојно из правца Ужица, код Импол Севала, уради кружни ток, а да ће Путеви Србије урадити Студију и проценти да ли је он и заиста потребан.

Тунел Кадињача је био једна од тема о којој се причало на састанку па је тим поводом Михајловићева истакла да је тунел озбиљан подухват и да се поред тунела мора радити и документација за приступне путеве, а обзиром да је пројекат рађен пре више од десет година неопходно је да Путеви Србије погледају тај пројекат и да се уради део пројектне документације који недостаје. “Процена је да ће та инвестиција, тунел и пут, коштати око 15 милиона евра а први корак у реализацији је израда пројектно-техничке документације и она ће бити готова ове године”, рекла је потпредседница Владе.

По речима министарке, Србија је спремна да ауто-пут који ће у будућности повезивати Београд и Сарајево, гради преко ужичке територије:

„Остајемо при ономе да је Србија спремна да ради ауто-пут, наше размишљање је свакако било да то буде преко Котромана, то је 61 километар, ту имамо одређену документацију која је готова. Постојала је заинтересованост босанске стране да се иде и преко Сремске Митровице, ту је дужина 21 километар. Видећемо шта ће бити на крају, ми радимо пре свега ову руту“, навела је Михајловићева и додала да су данас делегације министарства саобраћаја Србије и Турске у Котроману где разгледају терен.

Истакавши захвалност министарци на континуираној подршци коју пружа Граду Ужицу Градоначелник Тихомир Петковић је рекао да „су две жиле куцавице за развој ужичког краја, једна је завршетак фабрике воде на Церовића Брду а друга је ауто-пут” и додао да Град има велику подршку председника Србије Александра Вучића и потпредседнице Владе Зоране Михајловић, у доградњи и реконструкцији фабрике воде у коју је Влада до сада уложила близу 5 милиона евра а где је недавно завршена прва фаза реконструкције.

“31. јануара смо уз велику помоћ тима министарке Михајловић расписали тендер за реализацију друге фазе радова на Церовића Брду за које је Влада издвојила преко 2 милиона евра”, рекао је Петковић и додао да је “оно што је за Ужичане веома битно и што је кључ стварања предуслова да млади остају да живе у нашем граду и општини Севојно јесте локална путна инфраструктура али и ауто-пут на чијој изградњи се у последње време интезивно ради. Имаћемо за пар година изграђен ауто-пут до Пожеге и оно што је за нас од животне важности јесте инсистирање председника државе и потпредседнице Владе да наставак тог пута ка Сарајеву иде преко територије града Ужица ка Котроману. То су предуслови да млади остану да живе у нашем граду и да се Ужице развија брже него што је до сада и предуслови да општина Севојно има нове инвестиције и још успешнији рад великих компанија Имол Севала, Ваљаонице бакра и Јединства.

Министарка Зорана Михајловић у разговору са грађанима Севојна

Грађани Севојна су имали прилику да у неколико сати за то предвиђених, разговарају са потпредседницом Владе и изложе јој своје проблеме како оне везане за инфраструктуру тако и личне природе.