"Са младима на ти" на Педагошком факулету
10/12/2021

“Са младима на ти” на Педагошком факулету

На Педагошком факултету у Ужицу, у организацији “Уније ужичких средњошколаца”, уз подршку града Ужица одржана је конференција “Са младима на ти”. Занимљива прича о животном путу панелиста, њиховом мотиву за рад, борби, вољи да се и даље боре, односу институција према младима обележила је панеле на којима су говорили народни посланици, студентски лидери у Србији,  представници Министарства омладине и спорта, омладински активисти.

Све учеснике конференције поздравила је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Она је изразила задовољство што су управо млади лидери организовали овакав догађај коме је присуствовао велики број ужичких средњошколаца и студената.

“Са посебним задовољством могу да истакнем чињеницу да је Ужице град који руши предрасуде и шансу даје управо младим људима и њиховим идејама. Није мали број оних који се налазе на руководећим позицијама било да говоримо о јавним предузећима и установама, градској управи или актуелном скупштинском сазиву.Верујемо њиховом знању и управо на њему заснивамо важне кораке које који нас воде ка бољој и лепшој будућности. Наравно желимо да млади у још већој мери буду укључени у све сегменте политичког и друштвеног живота, екомомију, културу, спорт, а ми смо ту да својим искуством надоградимо њихову визију. Ту смо и да створимо што боље услове за образовање, усавршавање и пре свега останак младих како у нашем граду тако и у нашој земљи. А они сигурно најбоље знају шта је потребно урадити како би се и овај циљ ,коме сви тежимо, остварио. Ваше идеје, енергија, храброст, креативност уз нашу подршку и искуство изградиће ново и боље Ужице, Србију, свет”, поручила је младима градоначелница.

Кроз укупно три панела говорило се о значају ваннаставних активности у образовном процесу, односу институција према младима, значају повратка младих у Србију, животном путу учесника конференције, правима, обавезама народних посланика, на који начин направити најбољи избор факултета након средње школе.

Један од панелиста адвокат Радован Новаковић, истакао је након конференције је оно што су млади  чули веома значајно за њих.

“Неформално образовање је врло значајно у целокуном аспекту образовања младих људи, а након завршених студија врло је битно да се ради на развоју својих капацитета по свим основама. Искуство које се стекне током организовања различитих активности, догађаја и трибина врло је значајно када се тражи посао. Нарочито је значајно када се тражи посао код приватног послодавца, јер они врло лако препознају да ли је неко спреман да већ сутра почне да ради у некој области. Друштвени контакти које имате, људи са којима сарађујете дају вам предност на тржишту. Организација ове трибине је значајна јер млади људи могу да чују различита мишљења, аспекте, а то је оно што је битно за њихово целокупно образовање у будућности”.

Идеја о организацији конференцији потекла је од оснивача „Уније ужичких средњошколаца“ Стефана Грујића, сада студента треће године Правног факултета.

Он истиче да је основна идеја да млади у свом граду чују причу о односу институција према њима. ”

“Конференција је интерактивног типа а циљ је да млади поставе питање у вези свега што их интересује и отклоне сваку недоумицу. Основна замисао читавог панела јесте да панелисти долазе због младих, а не да млади долазе због панелиста. Млади су ти без којих оваква конференција не би била реализована”.

За све учеснике конференције у Свечаној сали Градске куће приређен је пријем, током ког им је градоначелница пожелела угодан боравак у граду и успешан рад.