Решавање проблема аерозагађења пореклом из индивидуалних ложишта на локалном нивоу
08/09/2022

Решавање проблема аерозагађења пореклом из индивидуалних ложишта на локалном нивоу

“Решавање проблема аерозагађења пореклом из индивидуалних ложишта на локалном нивоу”, тема је радионице одржане у Ужицу у организацији Сталне конференције градова и општина и УСАИД пројекта “Боља енергија”. Радионица је организована за представнике јединица локалне смоуправе из Златиборског и Моравичког управног округа.

Осим информисања учесника о УСАИД пројекту и проблематици загађења ваздуха на локалном нивоу које потиче из индивидуалних ложишта, радионица је послужила за дискусију о конкретним проблемима и подршци коју пројекат “Боља енергија” може да пружи локалним самоуправама у Србији у наредном периоду.  Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности СКГО истакао је да је циљ пројекта подршка локалним самоуправама у Србији да унапреде управљање енергијом.

“Данас смо окупили представнике локалних самоуправа Златиборског и Моравичког округа са идејом да дискутујемо о пројекту и да чујемо на који начин УСАИД може да допринесе управљању енергијом. Конкретно ова компонента бави се питањем индивидуалних ложишта, унапређењем ефикасности уређаја за грејање у кућама и уско повезаним питањем квалитета ваздуха. Локалне самоуправе имају важну улогу, а Ужице може бити пример добре праксе, јер већ неколико година спроводи програме подршке унапређења енергетске ефикасности у индивидуалном становању. Ужице као лидер у Србији по активностима које реализује у овој области може показати осталима како стратешки сагледати проблеме и решавати их”.

“Задовољство је угостити представнике СКГО и Америчке развојне агенције у Ужицу са једном оваквом радионицом за представнике општина и градова из Златиборског и Моравичког округа, јер наше искуство сигурно ће им добро доћи за конкретне активности у оквиру пројекта “Боља енергија” који ће се спроводити у наредних пет година”, истакла је градска већница за заштиру животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић.

Она је подсетила да град интезивно ради на унапређењу енергетске ефикасности стамбених објеката који су и препознати као највећи загађивачи ваздуха и да све што је урађено даје резултате.

“Мониторинг квалитета ваздуха се спроводи свакодневно и на годишњем нивоу а резулзтати су доступни на сајту ЗЗЈЗ и сајту града.Ти резултати показују да се из године у годину смањује број дана са великим загађењем и смањује се концетрација загађујућих материја не само на годишњем већ и на дневном нивоу”.

Учешћем у пројекту “Боља енергија Ужице ће додатно унапредити и своје стратешке планове и мере са јасним циљем, а то је квалитет ваздуха на завидном нивоу.