Реконструкцијом објекта у Крчагову Ужице добија високошколски и привредни ИТ центар
04/06/2019

Реконструкцијом објекта у Крчагову Ужице добија високошколски и привредни ИТ центар

Ужице, 4. јун: Данас су отпочели радови на реконструкцији објекта некадашњег Војног школског центра у касарни у Крчагову. Објекат обухвата 2.500 квадратних метара и адаптацијом ће се добити простор за високо школску установу и пословни простор за предузећа из области информационих технологија. Посао је вредан 49.100.000 динара где Ужице учествује са 28,6 милиона а Министарство привреде са 20,5 милиона динара. Рок за завршетак радова је 130 дана, а извођач је београдски “Енерго сервис”.

“Овај посао је још једно обећање које смо дали грађанима, а које смо кренули да испуњавамо. Реконструкцијом Школског центра при касарни у Крчагову добићемо адекватан простор за седиште будућих факултета у Ужицу и високошколских установа. Приземље ће бити намењено компанијама из ИТ сектора и будућем Регионалном иновационом центру. За улагања имамо обећања од министра Ненада Поповића да ће Министарство за иновације и технолошки развој ову идеју финансијски подржати са 400.000 евра. На спрату је простор планиран за високошколску институцију где ће бити образован заједнички наставни програм за трогодишње и мастер студије ужичке Високе школе струковних студија и Факултета техничких наука у Новом Саду у области информационих технологија.” – рекао је градоначелник Петковић и најавио да се очекује да ће акредитација наставног програма, која је у току, бити готова до почетка септембра. “Овај наставни програм који практично већ постоји на Високој школи струковних студија као одсек за информацоне технологије, значајно ће напредовати учешћем професора са Факултета техничких наука у Новом Саду јер су они успели да остваре значајне резултате у раду са студентима. Новим наставним програмом, који ће бити апсолутно квалитетан, стварамо основу да задржимо младе у граду, а из привреде су потврдили да ће тако конципиран програм бити у потпуности у њеној функцији. Зараде у овом сектору су више него примамљиве тако да млади неће имати финансијске разлоге да одлазе из града како би тражили економску сигурност.

Нема потребе да у овом моменту размишљамо о академским студијама, али је то први корак ка њима. Јер, када кроз тај заједнички програм  професори из Ужица добију шансу да предају делимично и на факултету и да се акредитују као професори који предају и на академским студијама, следећи корак кроз неколико година биће факултет из ове области у нашем граду. Када завршимо реконструкцију простора, имаћемо могућности да размишљамо и о одељењима неких других факултета који су занимљиви за ужичку привреду.”

Петковић је подсетио да је ово још један од великих пројеката које град, са министарствима, реализује у Крчагову и да оно постаје шири центар града. Поред урађене улице Милоша Обреновића и њене кишне канализације, отварања Лидла, од планираних инвестиција у Крчагову следи и замена азбестних водоводних цеви, реконструкција Бањичке улице, нови тржни центар, као и завршетак изградње Спортске хале и Цркве.

Градоначелник је најавио да се у наредном периоду може очекивати почетак радова на завршетку кишне канализације у овом делу града, као и радова на завршетку спортске хале.